Επεξεργασμένα λάθκια σπόρων: Ο σιειρόττερος, πιο ύπουλος τζιαι μακροχρόνιος "serial killer" όλων των εποχών!


Το σιειρόττερο πράμα που κάμνεις στον εγκέφαλο σου όσον αφορά τη διατροφή είναι να καταναλώνεις οτιδήποτε περιέχει επιβλαβείς επεξεργασμένα φυτικά λάθκια. Τούτα εν κυρίως τα λάθκια σόγιας, αραβόσιτου, κανόλα, κνήκου/καρθαμέλαιο, ηλιανθέλαιο, φυστικέλαιο τζιαι τα παράγωγα τους. Τούτα είναι λάθκια σπόρων και όχι λαχανικών (vegetable oils) όπως συνηθίζουν να μας τα πλασάρουν τζιαι αφού εν τεχνητά, μάλλον εμπλέκονται στη αύξηση χρόνιων παθήσεων τζιαι φλεγμονών τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί δαμέ ο Dr. Ken Berry!  

Είναι σαννα τζιαι τρώμε δηλητήριο με κάθε φαΐν εστιατορίου ή ψησταριας ή φαστφουντάδικου, αφού εν βουττημένα μες τούντα λάθκια), τζιαι με κάθε συσκευασμένη, έτοιμη τροφή που τρώμεν, που αν αρκέψεις να θκιεβάζεις τες ετικέτες, εν θα πιστέφκεις σε πόσα πράματα βρίσκεις τούντα λάθκια μέσα! Παλιά εν υπήρχαν καν, μα τωρά έτσι τηανίζουν τα ΠΑΝΤΑ τζιαι βάλλουν τα ΠΑΝΤΟΥ!  Δεν «πιάνεις» ξαφνικά διαβήτη, παχυσαρκία, λιπώδες συκώτι, καρκίνο, κακή γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, αντίσταση στην ινσουλίνη, Αλτσχάιμερ κλπ.. αλλά δημιουργείς τα με την πάροδο του χρόνου, με τις επιλογές που κάμνεις. Σε τούντο βίντεο μπορείς να μάθεις πως εξεκίνησε τζιαι εξελίχτηκεν τούτη η ιστορία, τη διαφθορά πίσω που τα φυτικά λάθκια, αλλά τζιαι την διαδικασία με την οποία επεξεργάζονται τους σπόρους μέστα εργοστάσια, ώστε να φκάλουν το ραφιναρισμένο λάδι που βλέπεις στο σουπερμάρκετ! 

Τα τρανς λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των ακόρεστων λιπαρών τζιαι υπάρχουν φυσικά σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα τζιαι γαλακτοκομικά προϊόντα. Δυστυχώς όμως, τα παραπάνω τρανς λιπαρά που βρίσκονται στη διατροφή των παραπάνω ανθρώπων τούντες μέρες, προέρχουνται που κατασκευασμένα μαγειρικά λάθκια (ήδη ανάφερτηκα σε τούτα τα "κακά λιπαρά" σε προηγούμενο άρθρο).  

Τα ψηλά επίπεδα τρανς λιπαρών στο αίμα, σχετίζονται άμεσα με κακή γνωστική λειτουργία τζιαι χαμηλό συνολικό όγκο εγκεφάλου, μαζί με τες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, παχυσαρκία τζιαι ανοσολογική δυσλειτουργία. Τα τρανς λιπαρά οξέα επίσης επηρεάζουν αρνητικά το οξειδωτικό στρες τζιαι προάγουν την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, η οποία εν μια κακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων που περιορίζει τη ροή του αίματος στην παροχή ενέργειας στα υποστρώματα στα κύτταρα τζιαι τους ιστούς.

Ξεκίνα να μαγειρέφκεις στο σπίτι! Όπως παλιά, με φυσικά λίπη! Μάθε στα παιθκιά σου να βοηθούν. Θα σου επρότεινα να κάμνεις το μαείρεμα σου πάντα σε κορεσμένα λίπη ψηλής ποιότητας; προτεραιότητα στο ζωικό λίπος δηλ. βοδινό λίπος(tallow) αρνίσιο λίπος (suet) ή χοιρινό λίπος (λαρτίν). Μετά, καλό εν τζιαι το βούτυρο/ghee(βούτυρο κλαριφιέ), το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο ή λάδι καρύδας, αν θέλεις να αποφύγεις τες καταστροφικές συνέπειες των συνθετικών ακόρεστων λιπαρών, όπως πολλά αναλυτικά τζιαι λεπτομερέστατα αναφέρονται δαμέ.

Τα τέσσερα κύρια συστατικά που συνθέτουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που με τη σειρά τους συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες, εν η ζάχαρη, τα βιομηχανικά επεξεργασμένα λάθκια σπόρων, το ραφιναρισμένο αλεύρι τζιαι τα λιπαρά τρανς. Που τούτα, τα βιομηχανικά επεξεργασμένα σπορέλαια εν σαφώς ο σιειρότερος δράστης! 


Για τους μελετηρούς:

https://now.tufts.edu/news-releases/dietary-guidelines-americans-shouldn-t-place-limits-total-fat
https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/535/4597110
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1386252/


Βιβλία που συστήνω για τούτο το θέμα: 

  • Fat Chance: Beating the Odds Against Sugar, Processed Food, Obesity, and Disease, του Robert H. Lustig
  • The Big Fat Surprise, της Nina Teicholz,
  • Nourishing Fats: Why We Need Animal Fats for Health and Happiness, της Sally Fallon Morell
  • The Fatburn Fix: Boost Energy, End Hunger, and Lose Weight by Using Body Fat for Fuel, της Catherine Shanahan

Post a Comment

0 Comments