Ο μύθος με τες φυτικές ίνες



Υπάρχει απόδειξη ότι οι φυτικές ίνες μας ωφελούν;


Οι φυτικές ίνες είναι τα άπεπτα μέρη των φυτικών τροφών, ο τύπος υδατανθράκων δηλαδή που περνά διαμέσου του πεπτικού συστήματος αλλά δεν χωνέφκεται (κυριολεκτικά τζιαι μεταφορικά),  τζιαι γι' αυτό αποβάλλεται. Υπάρχουν θκιό κύρια είδη φυτικών ινών: οι διαλυτές τζιαι οι αδιάλυτες, τζιαι βρίσκουμεν τζιαι τες θκιό σε διάφορα φυτά.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι φυτικές ίνες προκαλούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα τζιαι βοηθούν στο μεταβολισμό, ότι ελέγχουν το σακχάρο στο αίμα, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου τζιαι ότι μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Άραγε, υπάρχουν τζιαι οι αντίστοιχες έρευνες που αποδεικνύουν πραγματικά, ότι οι φυτικές ίνες κάμνουν τα τούτα ούλλα; Ή απλά τζίνοι που τρων φυτικές ίνες, εν γενικά λλίο πιο συνειδητοποιημένοι για το τι καταναλώνουν; Τζίνοι που τρων παραπάνω φυτικές ίνες, εν τζίνοι που συνήθως γυμνάζουνται, πίνουν πολύ νερό, τζοιμούνται καλά, δεν κάμνουν χρήσεις ουσιών (ποτό, κάπνισμα κλπ), τζιαι ΆΡΑ ΓΕΝΙΚΑ ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τούτο έντζιε αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες εν τόσο απαραίτητες, όσο μας εκάμαν να πιστέφκουμεν ότι είναι.

Γιατί μας συστήνουν καλό μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες; Μπορούμεν να "ευχαριστούμεν" τον Dr. Denis Burkitt τζιαι την επιδημιολογική του έρευνα για τούντη παρανόηση, που εδημοσίευσεν το '70,  που εδήσαν ούλλοι σε ψιλό μαντήλι. Τούτος, εσυμπέρανεν ότι ο δυτικός κόσμος υποφέρει που αρρώστιες, λόγω έλλειψης φυτικών ινών που τη διατροφή του. Τζιαι έκαμεν τούντη θεϊκή παρατήρηση συγκρίνοντας τες διατροφικές συνήθειες μιας φυλής με την οποία εζιούσεν στην Ουγκάντα, που ετρώαν αλύπητη φυτική ίνα τζιαι είχαν χαμηλό ποσοστό ασθενειών. Έτσι εξεκινησεν τούτη η ιστορία, που μιαν απλή θεωρία που δυστυχώς όμως απέκτησε ευρείαν αποδοχή, για πολλά χρόνια. Μέχρι σήμερα παραμένει εδραιωμένη στο μυαλό πολλών γιατρών τζιαι ασθενών, ασχέτως αν υστερόττερα που εγίναν πολλές ελεγχόμενες μελέτες εδείξαν διαφορετικά αποτελέσματα. 

Αν δούμε τι λαλεί η επιστήμη σήμερα τζιαι αν αναλύσουμε τους ισχυρισμούς για τα "ωφελήματα" των φυτικών ινών, θα δούμε ότι υπάρχει (πάλε) παραπληροφόρηση. 

  • Μεταβολισμός τζιαι το αίσθημα κορεσμού: Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό των τροφίμων τζιαι αφού το φαΐν εν μεστο σύστημα σου παραπάνω ώρα, νιώθεις φούλ για παραπάνω ώρα. Επίσης απορροφούν πολλύν νερό που τον οργανισμό όπως το σφουγγάρι, επεκτείνουνται σε μέγεθος τζιαι βάρος, τζιαι τούτος εν ακόμα ένας λόγος που νιώθεις κορεσμό. Τρώεις πιο λλίο, τζιαι αντέχεις πιο πολλήν ώρα, άρα μπορεί τζιαι να χάννεις τζιαι βάρος. Όμως πρόσφατα εδημοσιεύτηκε τούντο έγγραφο που αξιολογεί 54 μελέτες, που το συμπέρασμά τους είναι ότι παρόλο που υπάρχει συσχέτιση μεταξύ υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες τζιαι μεγαλύττερης μεταβολικής υγείας, τα ευρήματα εν περιορισμένα τζιαι απλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι οι φυτικές ίνες βοηθούν μας! 
  • Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου. Τζίνο που δείχνουν πάμπολλες μελέτες όμως σαν τούτη είναι ότι ο περιορισμός υδατανθράκων εν τζίνο που βοηθά σημαντικά τον γλυκαιμικό έλεγχο. Ο δρ.Ken Berry λαλεί σε τούντο βίντεο πως αφού μεγάλο μέρος της διατροφής σου αντικαθιστάς το με φυτικές ίνες - ειδικά που τζίνες που εν σαννα τζιαι τρώεις άσιερο ή πορουκανίθκια - τζιαι εν σου προσφέρουν καμιά θρεπτική αξία, εν λογικό ότι εννα σου μειώσουν το σακχαρο στο αίμα.  Τούτον εν καλύτερο να το κάμεις μειώνοντας ή αφαιρώντας τους υδατάνθρακες που την διατροφή σου, όπως μας λαλούν διάφορες έρευνες τζιαι αναλύσεις
  • Ομαλή λειτουργία του εντέρου: Πολλοί αθρώποι που υποφέρουν με δυσκοιλιότητα, όποια διατροφή τζι' αν κάμνουν, παίρνουν την κλασσική συμβουλή να καταναλώνουν παραπάνω φυτικές ίνες. Αντί όμως να κάμει διαφορά, τούτο πολλές φορές σιειροττερέφκει το πρόβλημα αφού τούτη η συμβουλή εν στηρίζεται σε καμιάν έρευνα όπως μας λαλει ο Dr. Paul Saladino δαμέ σε ένα μικρό απόσπασμα μιας συνέντευξης. Μιλώντας εκ πείρας, η ψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να σε οδηγήσει που το ένα στο άλλο άκρο, δηλαδή είτε θα πάθει σοκ ο οργανισμός τζιαι θα υποφέρεις με διάρροια, ή θα κάμεις παραπάνω μέρες να πάεις στην τουαλέτα, αφού οι φυτικές ίνες θα μπλοκκάρουν ακόμα παραπάνω το σύστημα σου. Στο βιβλίο του "The Carnivore code", o Dr. Paul Saladino λαλεί (σε ελεύθερη μετάφραση τζιαι ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα) ότι για πολλούς αθρώπους με αστάθειες στο γαστρεντερικό μικροβίωμα, οι φυτικές ίνες φαίνεται να προωθούν την υπερανάπτυξη λανθασμένων τύπων βακτηρίων στο λεπτό έντερο προκαλώντας διάφορα προβλήματα όπως το σύνδρομο εντερικής μικροβιακής υπερανάπτυξης (SIBO), γι' αυτό τζιαι η αφαίρεση των φυτικών ινών εν ένα βήμα που αποφέρνει σημαντική βελτίωση στην εντερική λειτουργία.

Άμα αρκέψεις να καταναλώνεις μια διαφορετική διατροφή που τζίνη που έκαμνες ως τωρά, εν λογικό τζιαι επόμενο ότι η λειτουργία του γαστρεντερικού σου συστήματος ενν' αλλάξει. Μπορείς άμα θέλεις να ξεκινήσεις μια κλασσική κετογονική διατροφή τζιαι να καταναλώνεις ορισμένες φυτικές ίνες, ή μπορείς να τες αφαιρέσεις τέλεια που τη διατροφή σου, με την Κάρνιβορ. Δεν χρειάζεται ο άθρωπος να καταναλώνει φυτικές ίνες όπως εξηγά ο Dr. Rob Cywes δαμέ αλλά τζιαι η Dr. Zoe Harcombe στην καταπληκτική τζιαι χιουμοριστική παρουσίαση της δαμέ. Τζίνο που θα χρησιμοποιείς αντί της φυτικής ίνας είναι το λίπος, το οποίο θα λειτουργεί ως λιπαντικό τζιαι θα βοηθήσει το έντερο σου να αποβάλει εύκολα ότι δεν χρειάζεται. Με μιαν διατροφή πλούσια σε ζωικές τροφές μπορείς να θεραπεύσεις το έντερο σου, όπως ακριβώς έκαμα εγώ, δεν εν ανάγκη να καταναλώνεις ούτε ίχνος φυτικής ίνας τζιαι δεν θα χρειάζεται να πιέννεις τοσο συχνά τουαλέτα. Τουτο δεν θα συμβαίνει πλέον λόγω δυσκοιλιότητας, αλλά λόγω του ότι οι ζωικές τροφές απορροφούνται πάρα πολλά καλά που τα έντερα, τζιαι απλά δεν θα έσιει να αποβάλλει ο οργανισμός μεγάλες ποσότητες κοπράνων, όπως μας εξηγά σε τούτο το βίντεο τζιαι ο Dr. Ken Berry, τζιαι ο Dr. Shawn Baker δαμέ

Τέλος, για καππάτζι, παραθέτω ένα καταπληκτικό βίντεο που οπωσδήποτε πρέπει να δεις, που ονομάζεται  "Fiber Menace" του Konstantin Monastyrsky, που είναι μόνο η περίληψη της τεράστιας συλλογής πληροφοριών τζιαι ερευνών που εμάζεψεν τούτος ο επιστήμονας μέστην ιστοσελίδα του, για να αποδείξει την αλήθκεια για το ρόλο που παίζουν οι φυτικές ίνες στα διάφορα προβλήματα υγείας.

Βιβλία που συστήνω για τούντο θέμα: 
Carnivore Cure, Judy Cho
The Carnivore Code, Dr. Paul Saladino

Post a Comment

0 Comments