Κάρνιβορ: Γιατί να εξαφανίσεις τους υδατάνθρακες που τη διατροφή σου;


Είναι ένας απίστευτος τρόπος ζωής. 


Η διατροφή μηδενικών υδατανθράκων/κάρνιβορ την οποία ακολουθώ τζιαι υποστηρίζω, διαφέρει σε σχέση με τες άλλες δίαιτες που μπορεί να εγνώρισες ως τωρά. Θα σε εκπλήξει με  πολλούς τρόπους! Κατ' αρχήν την κάμνεις με σκοπό να σου γίνει τρόπος ζωής, τζιαι έσιει ως γνώμονα τζιαι βασικό λόγο την βελτίωση της υγείας σου. Δεν είναι μια εποχική τάση μόδας όπως τζίνες που συστήνουν τα περιοδικά, δεν υπόσχεται θαύματα ότι θα σε γιάνει που ούλλα σου τα προβλήματα υγείας, ούτε πως θα σε απαλλάξει μαγικά που ούλλο το περιττό σου βάρος σε ενα μικρό χρονικό διάστημα. Εν θα σου πάρει χρόνια να μεταμορφώσεις το σώμα που σου πήρεν μια ζωή να κάμεις, αλλά μεν περιμένεις να το αλλάξεις τζιαι σε μιαν εφτομάν! Εν καλό να θυμάσαι ότι ο κάθε οργανισμός εν ξεχωριστός τζιαι αντιδρά διαφορετικά στες αλλαγές. Τούτος ο τρόπος διατροφής θα σε επαναφέρει στην default κατάσταση που θα έπρεπε να ήσουν, στες "εργοστασιακες ρυθμίσεις" σου, όπως μου αρέσκει να λαλώ, δηλαδή τον τρόπο που εν πλασμένος ο άνθρωπος να τρέφεται. Οι ποιοτικές τροφές θα σου προσφέρουν μακροχρόνια καλήν υγεία, δύναμη τζιαι ενέργεια χωρίς σκαμπανεβάσματα(όπως παθαίνεις άμα καταναλώνεις υδατάνθρακες/ζάχαρη). Το σώμα σου θα σε εξυπηρετεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του! Αν καταλάβει ότι χρειάζεται να απαλλαγεί που τα περιττά κιλά που κουβαλά, τότε αυτό ακριβώς θα κάμει. Που μόνο του. Χωρίς να λιμοκτονείς. Εσύ εννα τρώεις κανονικά πρωτεΐνη τζιαι λίπος όποτε πεινάς. 


Τούτη η διατροφή εν πανεύκολη

Δεν χρειάζεται να γοράζεις περίεργα "προϊόντα διαίτης" για να την κάμνεις! Αντιθέτως, θα λλιάνεις τζιαι το ψούμνισμα στο σούπερμαρκετ, εξοικονομώντας λεφτά. Πολλοί νομίζουν ότι τέθκια διατροφή εν ακριβή ή εν πολυτέλεια. Δεν εν αλήθκεια τούτον. Εξαρτάται που τες επιλογές του καθενός, τζιαι όπως με ούλλα τα πράματα, την ποιότητα πληρώνεις την πιο ακριβά. Αν κάποιος δηλαδή θέλει να αγοράζει μόνον εκλεκτό βοδινό στέκκι π.χ., ή σολωμό φρέσκο ή βιολογικά αυγά εννοείται ότι εννα δώκει κάποια λεφτά παραπάνω. Μπορεί ο άλλος όμως να γοράζει ότι τον σηκώννει η πούγκα του, δηλαδή πιο φτηνά - εξίσου καλά κρέατα (ότι υπάρχει σε προσφορά κάθε εφτομάδα ας πούμε), φρέσκα ψάρκα του τόπου μας, λουκάνικα, μπέικον, κανονικά αυγά κλπ. Ακόμα τζιαι τούτα όμως, εν 100 φορές καλύττερα που τα ψεύτικα τζιαι βλαβερά τρόφιμα που θα μπορούσες να χλαπακιάζεις. Έκτος τούτου άμα το σκεφτείς, τα λεφτά που θα γλυτώννεις σταματώντας να "ξαφρίζεις" την φρουταρία τζιαι τα ράφκια με τες επεξεργασμένες αηδίες, θα μπορείς να τα διας για να τζιερνάς τον εαυτό σου μέσα μέσα, εκλεκτά γεύματα ανώττερης ποιότητας. Αξίζεις το εν το αξίζεις; 

Αν ήδη μαειρέφκεις, θα σου μειώσει την ώρα που σπαταλείς στην κουζίνα (εκτός που το πλύμμα των πιάτων μετά - σόρυ), τζιαι αν θα ξεκινήσεις τωρά να μαειρέφκεις, μεν πανικοβάλλεσαι γιατί δεν χρειάζεται να κάμνεις γεύματα επιστημονικής φαντασίας, όπως τζίνα του σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ. 

Μερικοί αμέσως σκέφτονται "Mα εννα τρώω συνέχεια κρέας;" Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι υποχρεωτικό τούτο! Μπορείς να τρώεις τζιαι ψάρι (αλύπητο) τζιαι θαλασσινά, αυγά (υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φάμε τα αυγά), πουλερικά τζιαι κυνήγι, μπέικον τζιαι αλλαντικά (χωρίς συντηρητικά τζιαι πρόσθετους υδατάνθρακες). Για όσους θέλουν να αρκέψουν με κέτο-βορ (δηλ. συνδιασμό κετογονικής με κάρνιβορ) τζιαι δεν είναι αλλεργικοί ή έχουν ευαισθησίες, μπορούν να συνοδεύκουν τα γεύματα τους μέσα μέσα με λίο τυρί, αβοκάντο τζιαι ελιές (που θεωρούνται φρούτα) ή κανένα λαχανικό πολλά χαμηλό σε υδατάνθρακα. Θα αναλύσουμε τες επιλογές τροφών τζιαι τες παραλλαγές διατροφών σε μελλοντικά ποστ. Ναι, οκκέι, δεν έσιεις την γκάμα φαγητών που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες! Εν έσιεις 523 επιλογές(τυχαίος αριθμός), αλλά... γιατί να έσιεις; Η απόλαυση που σου διούν οι αμέτρητες υπέρ-γευστικές επιλογές εν η αιτία που σου χαλά την σχέση σου με το φαΐν (δε το σχετικό μου πόστ). Γιατί να μεν απλοποιήσεις την κατάσταση; Τούτη εν η μαγκιά τούντης διατροφής! Εγώ προσωπικά, περνώ πολλά πιο λλίο χρόνο πλέον στη ζωή μου σκεφτόμενη τι θα μαεΐρέψω τζιαι τι θα φάμε σήμερα (η αιώνια ερώτηση). Να σκέφτουμαι πόσα έξτρα υλικά θα χρειαστεί να γοράσω, πότε εννα πάω (πάλε), πόσο χρόνο θα μου πάρει κλπ, κλπ. Η απλότητα τούντης δίαιτας είναι ούλλα τα λεφτά! Τρώεις φυσικές τροφές, με ένα υλικό η καθεμιά, συνδυάζοντας τες κάθε φορά μεταξύ τους. Κάμνεις χορταστικά τζιαι απίθανα γεύματα πολλά πιο σύντομα τζιαι εύκολα τζιαι έσιεις πιο πολλύν ελεύθερο χρόνο για να κάμνεις τζίνα που αγαπάς, παρά να τον σπαταλάς στην κουζίνα. Αρέσκει μου πολλά τούτο το βίντεο της Health Coach Kait, που καταγράφει αναλυτικότατα τες διάφορες επιλογές τροφών που μπορεις να καταναλώνεις στην κάρνιβορ διατροφή.


Δεν χρειάζεται να μετράς θερμίδες τζιαι ποσότητες. 

Σε κάθε δίαιτα υπάρχει μια φόρμουλα που σκοπό της έσιει τη μείωση των θερμίδων. Τούντη δίαιτα συνήθως "ζευκαρώνουν" την με την συμβουλή της γυμναστικής(να κάμνεις περπάτημα ή να χτυπιέσαι στα γυμναστήρια), για να κάφκεις τες επιπλέον θερμίδες που τρώεις. Εν γελοίο να πιστέυκουμε ότι ο σκοπός της εκγύμνασης του σώματος, είναι για να κάφκουμε θερμίδες! Πρώτα πρώτα εν γελοίο το να μετρούμε θερμίδες. Άμα φάεις ικανοποιητική ποσότητα που αληθινό φαΐ, τζίνο δηλαδή που χρειάζεται ο άνθρωπος απαραίτητα για την επιβίωση του, ο οργανισμός έσιει την ικανότητα να στέλλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι "Οπ! Φτάννει γιατί εχόρτασα - εν πάει άλλο κάτω". Το ίδιο μήνυμα πάει στον εγκέφαλο τζιαι για το νερό. Έν εν δυνατόν να πιείς ένα γαλόνι! 'Αμα τρώεις υδατάνθρακες όμως, ακόμα τζιαι μαζί με τες άλλες τροφές, το μήνυμα τούτον δεν το πιάννεις, γιατί οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητοι για την επιβίωση του ανθρώπου. Ποττέ δεν ήταν! Οπότε ο οργανισμός δεν εδημιούργησε τον απαραίτητο μηχανισμό για να ελέγχει την κατανάλωση υδατανθράκων. Το μήνυμα εν το πιάνεις ακόμα τζιαι άμα πρηστείς τζιαι είσαι ένα βήμα πριν την "έκρηξη".  Άρα τελικά, το μέτρημα των θερμίδων τζαι των ποσοτήτων που συστήνουν οι κλασσικές δίαιτες, είναι ένα σύγχρονο τέχνασμα που εδημιουργήθηκε για να ελέγχει τους υδατάνθράκες που καταναλώνεις, για να μεν πασιυνήσκεις. Ούλλοι οι υδατάνθρακες είναι ζάχαρη! Ναι, τζιαι τα λαχανικά τζιαι τα φρούτα! Το σώμα εν ξεχωρίζει τι του βάλλεις μέσα, αν εν μήλο ή αν εν σιοκολάτα. Ναι εν καλύτερο σαφώς το μήλο γιατι προέρχεται που την φύση τζιαι δεν κατασκευάζεται στο εργοστάσιο, αλλα τζιαι τα θκιό μεταφράζονται σε ζάχαρη στην τελική που το σώμα σου, αφού διασπούνται σε μονάδες γλυκόζης. Οπότε για να μεν χάνεις τζιαι ούλλο το νόημα της κέτωσης (να κινητοποιεί τον μεταβολισμό για να βασίζεται στο λίπος για ενέργεια), εξαφανίζεις εντελώς τους υδατάνθρακες που τη διατροφή σου τζιαι εν έσιεις έτσι προβλήματα.

Οι τυπικές δίαιτες που ακολουθούν πολλοι στες μέρες μας, περιλαμβάνουν γεύματα τίγκα στον υδατάνθρακα, άρα εν σχεδιασμένες που την αρκήν να αποτύχουν. Τούτο εν πολλά άδικο για ένα πλάσμα που ο στόχος του είναι να χάσει βάρος αφού στο τέλος παραιτείται, νιώθει τύψεις, ακόμα πεινά τζιαι πολλές φορές βάλλει αλλότοσο βάρος! Ίσως τζιαι η κλασσική κετογονική διατροφή που μπορεί κάποιος να επιλέξει, να μεν σε απαλλάσει που την αποτυχία αφού περιλαμβάνει υδατάνθρακα. Θα πρέπει να σκέφτεσαι ποιές τροφές περιέχουν χαμηλούς υδατάνθρακες τζιαι πόσους, τι ποσότητα να καταναλώνεις κάθε μέρα τζιαι πως να προσέχεις για να μεν το παρακάμνεις. Με την κάρνιβορ διατροφή όμως είσαι άνεννοιας. Απλούστατα τρώεις όσο θέλεις τζιαι ώσπου να χορτάσεις. Χωρίς άγχος για υδατάνθρακες τζιαι θερμίδες, χωρίς να ζυγίζεσαι τζιαι να απελπίζεσαι γιατί δεν έφτασες τον "στόχο" που σου έβαλεν ο διατροφολόγος.

Σε αυτό το βίντεο ο Dr. Ken Berry εξηγά σε συντομία γιατί δεν χρειάζεται να μετρούμε θερμίδες. Πιο αναλυτικά εξηγά τα ο Dr. Jason Fung σε τούτην την παρουσίαση.


Υδατάνθρακες τέλος - μπαμ τζιαι κάτω!

Η κάρνιβορ είναι μια δίαιτα απόλυτου αποκλεισμού, με την οποία βλέπεις άμεσα αποτελέσματα τζιαι αλλάσσει σε δραστικά! Δεν είναι για ούλλους τούτη η προσέγγιση όμως τζιαι το καταλαμβαίνω. Ο καθένας ας έβρει την διατροφή που του ταιρκάζει τζιαι κάμνει τον να νιώθει καλύττερα! Αν εσύ είσαι σαν εμένα, που ακόμα τζιαι να τρώω μερικούς υδατάνθρακες, δελεάζουν με να θέλω τζιάλλους, τζιαι να πέφτω πάλε στην ίδια παγίδα τζιαι στες παλιές μου συνήθειες, η κάρνιβορ διατροφή εν ότι πρέπει! Σκέφτου ένας καπνιστής εν ακόμα καπνιστής ακόμα τζι αν κάμνει 2 τσιγάρα ή 2 κουθκιά τσιγάρα την ημέρα (been there, done that). Το ίδιο είναι τζιαι κάποιος που πίνει μια ελαφριά μπύρα με κάποιον που πίνει μια βαρετή μπύρα. Πάλε μπύρα είναι. Η αν ένας εν αλκοολικός, εν του λαλείς πίννε μόνο ένα ποτό την ημέρα. Οι εθιστικές συνήθειες εν μπορούν να κοπούν σιγά σιγά. Ούτε να γίνονται με μέτρο! 

Εκάμαν μου πολλές φορές την ερώτηση: "θέλεις να πεις, εν επεθύμησες ένα γλυκό, μια σοκολάτα, μια πατάτα.. κάτι;". Διερωτούμαι, κάμνουν την ποττέ τούντην ερώτηση τζιαι σε ένα που εν σε αποτοξίνωση για να κόψει τα ναρκωτικά; Το μυαλό σκέφτεται να ξεστρατήσει..πολλές φορές! Αλλά τζίνες τες στιγμές εν που πρέπει να σκεφτείς τα αρνητικά που φέρνει η εθιστική σου συνήθεια, τζιαι τότε η θέληση σου να βελτιώσεις την υγεία σου, βοηθά σε να ξεπερνάς τον πειρασμό! Εκπαιδεύκεις το μυαλό σου τζιαι κατευθύνεις το τζιαμέ που θέλεις εσύ - σε πιο σωστές επιλογές. Εν πολλά σημαντική επίσης τζιαι η προετοιμασία για την αναπόφευκτη αλλά σύντομη φάση αποτοξίνωσης που τους υδατάνθρακες που έρκεται σε τούντο μεταβατικό στάδιο, ώσπου να προσαρμοστείς στην νέο τρόπο διατροφής.

Το να εξαφανίσεις τους υδατάνθρακες είναι ένα που τζίντα πράματα στη ζωή που δεν υπάρχει περίπτωση να μετανιώσεις! Όπως εξηγά ο Dr. Robert Cywes υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να διατηρήσει κάποιος το κίνητρο του. Εξηγά μας σε τούντο βίντεο μεθόδους αντιμετώπισης των ανθρώπων γύρω μας (κυρίως τους φίλους τζιαι την οικογένεια), που θα συνεχίσουν (ίσως, αν δεν τους μεταπείσουμεν) να τρων ότι να 'ναι τζιαι οπότε να 'ναι, ακόμα τζι αν εμείς επιλέγουμε τούντην διατροφή. 

Post a Comment

0 Comments