Η διαλειμματική νηστεία σε συνδυασμό με την κατάσταση κέτωσης


Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Με απλά λόγια όποτε δεν τρώεις, βασικά νηστεύκεις. Υπάρχουν δηλαδή διαστήματα που τρώεις τα γεύματα σου(σίτιση), τζιαι διαστήματα που "κάμνεις διάλειμμα" που το φαΐ τζιαι δεν τρώεις(νηστεία). Που πάντα οι αθρώποι εκάμναν το τούντο πράμα, απλά εν το ονόμαζαν κάτι. 'Οταν για παράδειγμα ετρώαν το δείπνο τους η ώρα 7μ.μ. τζιαι εσταματούσαν, ως το άλλο πρωί που θα ετρώαν πρόγευμα η ώρα 7π.μ., εκάμναν μια νηστεία 12 ωρών. Τζιαι σήμερα πολλοί ακολουθούν παρόμοιο τρόπο σίτισης-νηστείας.  Όπως αναφέρει τζιαι ο Dr. Ken Berry δαμέ, άμα το σκεφτείς, ούλλοι κάμνουμε κάποιο είδος νηστείας κάθε μέρα, ασυνείδητα.

Τούτη είναι μια πρακτική που ασκούν οι άθρωποι τζιαι συνειδητά, είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους υγείας τζιαι απώλειας βάρους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι τζιαι παραλλαγές νηστείας, με κάποιες να συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένες τροφές ή ποσότητες. Ο καλύττερος τζιαι πιο απλός τρόπος όμως εν η νηστεία με νερό μόνο, δηλαδή η απουσία κάθε είδους τροφής που τον οργανισμό για ένα χρονικό διάστημα.

Γιατί να θέλεις να "βασανίζεις" τον εαυτό σου χωρίς φαΐ, θα σκέφτεσαι; 

1ος λόγος: Για να ρεουλάρεις τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σου τζιαι να μπεις σε κατάσταση κέτωσης.  Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να μεταφέρει τη γλυκόζη που το αίμα στο συκώτι τζιαι στα μυϊκά κύτταρα ώστε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας τζιαι να μεν αυξηθούν υπερβολικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο). Όταν ένας άθρωπος αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίνεται με τον πιο πάνω τρόπο στην ορμόνη. Πως γίνεται τούτο;  Άμα τρώεις συνέχεια (οτιδήποτε). Ανεβάζεις την ινσουλίνη, η οποία αρκέφκει τζιαι δημιουργά τεράστια προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, ψηλήν αρτηριακή πίεση, ψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, φλεγμονές τζιαι πολλά άλλα!  Άρα άμα περιορίσεις τες φορές που τρώεις, μειώνεις τες φορές που ανεβαίνει η ινσουλίνη. Τα πάντα για το θέμα αντίσταση στην ινσουλίνη εξηγά με λεπτομέρεια ο ειδικός Dr. Jason Fung σε τούντο βίντεο. Αφού λοιπόν με την νηστεία δεν θα έρκεται γλυκόζη μέστο αιμα, το σώμα θα σταματίσει να παράγει ινσουλίνη, το συκώτι σου θα κάφκει το αποθηκευμένο λίπος τζιαι θα παράγει κετόνες για ενέργεια. Όσες παραπάνω ώρες είσαι σε νηστεία τόσο παραπάνω πολλινήσκουν τα επίπεδα κετόνων, τζιαι συνεπώς κάφκεις λίπος.

2ος λόγος: Για να αλλάξεις το μεταβολισμό σου τζιαι να χάσεις βάρος. Όταν διεγείρεται η ινσουλίνη, δια στο σώμα σου την οδηγία να φυλάξει ενέργεια που το φαΐ που έφαες με δύο διαφορετικούς τρόπους: Ως ζάχαρη τζιαι ως σωματικό λίπος. Για τη ζάχαρη στο αίμα εμίλησα πιο πάνω. Για το λίπος που αποθηκέφκεται, να πω απλά ότι εν πάρα πολλά δύσκολο να το κάψεις. Τες ώρες λοιπόν που δεν τρώεις, η ινσουλίνη σου πέφτει. Η οδηγία που διά στο σώμα είναι να πάει να έβρει τζίντες φυλαγμένες θερμίδες/ενέργεια, δηλαδή το σωματικό λίπος, τζιαι να το καταλύσει. Άρα αν τζιαι λέμε "θα χάσεις βάρος" τζίνο που εννοούμε είναι ότι θα χάσεις το λίπος που αποθήκευσε το σώμα σου. Πολλοί άθρωποι σήμερα επαρακάμαν το τόσο πολλά με το φαΐ, που είναι σαννα τζιαι έσιει τον έλεγχο πλέον της ζωής τζιαι της σκέψης τους! Μάλιστα για ορισμένους, η μόνη ώρα που δεν τρων, εν η ώρα που τζοιμούνται! Εαν δεν ξέρεις πως να σταματήσεις να πεινάς τζιαι να τρώεις συνέχεια, τούτο δείχνει ότι έσιεις συμπτώματα αντίστασης στην ινσουλίνη τζιαι η νηστεία (το "κλείσιμο του στόματος" δηλαδή), είναι εργαλείο που μπορεί να σε βοηθήσει να έσιεις μεταβολική ευελιξία, ειδικά αν το κάμνεις τακτικά τζιαι με διάφορους τρόπους

3ος λόγος: Για να ξεκινήσει το σώμα να αυτο-θεραπέφκεται. Με την νηστεία, το σώμα ως ο πανέξυπνος οργανισμός που είναι, ξεκινά να γιανίσκει, να επαναφέρει τζιαι να επιδιορθώνει ούλλα του τα μέρη. Θεραπέφκει το μικροβίωμα του εντέρου αφού σκοτώνει τα κακά βακτηρίδια (όπως κάντιντα) τζιαι μετατρέπει το λευκό λιπώδη ιστό σε καφέ για να κάφκεται πιο εύκολα.  Διορθώνει κατεστραμμένους ιστούς τζιαι φλεγμονές τζιαι δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Καθαρίζει τα κύτταρα με το να καθαρίζει τζιαι να ανακυκλώνει παλιές πρωτεΐνες τζιαι να διαλύει τες τοξίνες τζιαι οτιδήποτε άλλες βλαβερές ουσίες. Τούτη η διαδικασία είναι γνωστή τζιαι ως αυτοφαγεία η οποία έσιει θετικές επιπτώσεις για πολλές ασθένειες. Με την νηστεία βελτιστοποιείς τζιαι τες ορμόνες σου όπως μας λαλεί τζιαι η Dr. Mindy Pelz σε διάφορα βίντεο όπως τούτο. Ειδικά οι γυναίκες που χρειάζεται να προσέχουν τες ορμόνες τους λόγω του κύκλου τους, εν καλά να ενημερωθούν ξεκινώντας που τούντο βίντεο, αλλά γενικά με ούλλο το επιμορφωτικό υλικό που προσφέρει η Dr. Mindy στο διαδίκτυο. Με την νηστεία αυξάνεται η ευαισθησία τζιαι στες ορμόνες όπως την ινσουλίνη τζιαι την αντιδιουρητική ορμόνη τζιαι ξεκινά να διεγείρεται η ορμόνη ανθρώπινης ανάπτυξης, της γλυκαγόνης τζιαι της λεπτίνης(ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα).  Η νηστεία επιτρέπει σου γενικά να συντονιστείς με το σώμα σου τζιαι να αρκέψεις να καταλαμβαίνεις τι ακριβώς χρειάζεται τζιαι πότε. Αλλάσσει σου νοοτροπία, βελτιώνει σου την μνήμη τζιαι πολλινήσκει σου την αυτοπεποίθηση.

Πόθεν ξεκινά κάποιος άμα θέλει να δοκιμάσει; 

Για έναν άθρωπο που τρώει μια στάνταρντ διατροφή με… απ' όλα, φαίνεται αδιανόητο να αντέξει χωρίς φαΐ για παραπάνω που 4-5 ώρες. Βιολογικά είναι δύσκολο, επειδή οι υδατάνθρακες δεν σου διούν ποττέ την αίσθηση ότι εχόρτασες, η ενέργεια που την ζάχαρη καταλιέται εύκολα, τζιαι με τα σκαμπανεβάσματα της ινσουλίνης συνέχεια πεινάς. Τζιαι ψυχολογικά όμως εν δύσκολο γιατί χρησιμοποιάς το φαΐ πολλές φορές για παριορκάν, αφού όπως ανάφερα σε άλλο ποστ, η σχέση σου με το φαΐν εχάλασεν. Μια αποχή πολλών ωρών εν επόμενο ότι θα σε στρεσσάρει πολλά. Γι' αυτό αν θέλεις να δοκιμάσεις μια εκτεταμένη διαλειμματική νηστεία τζιαι να πετύχει, πρώτα πρώτα αφαιρείς που την διατροφή σου τα "ψεύτικα" τζιαι επεξεργασμένα φαγιά, τα έτοιμα φαγητά εστιατορίου (δε το σχετικό μου ποστ), τα δημητριακά, τζιαι τα επικίνδυνα, φυτικά, επεξεργασμένα λάθκια. Παράλληλα, ξεκινάς  μια κετογονική/κάρνιβορ διατροφή. Η σίτιση με τροφές ζωικής προέλευσης είναι ότι πρέπει για την νηστεία, αφού το λίπος τζιαι η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσουν να αντέξεις χωρίς φαΐ για πολλές ώρες - παραπάνω που το κανονικό.  Οπότε, η διαλειμματική νηστεία σε συνδυασμό με την κατάσταση κέτωσης θα βοηθήσει το σώμα σου να μεν εξαρτάται που την συχνή κατανάλωση υδατανθράκων.

Όπως είπαμε, την νύχτα που τζοιμούμαστεν, αντέχουμεν πολλές ώρες χωρίς φαΐ. Άρα εν πιο εύκολο άμα ήδη κάμνεις μια τυπική 12ωρη νηστεία που τες 7μ.μ. ως τες 7π.μ. για παράδειγμα, να αρκέψεις σιγά σιγά να την επεκτείνεις.  Συγκεκριμένα να ξεκινήσεις να τρώεις στις 11π.μ. κάμνοντας έτσι μια νηστεία 16 ωρών, τζιαι να τρώεις τα γεύματα σου μέσα σε ένα παράθυρο 8 ώρων, ως τες 7μ.μ. Τούτο εν το πιο δημοφιλές πρόγραμμα νηστείας το 16:8, τζιαι μπορείς να το κάμνεις μερικές μέρες την εβδομάδα στην αρχή, ώσπου να συνηθίσεις. Βασικά δεν τρώεις ένα γεύμα -σε τούντο παράδειγμα, το πρωινό. Τζιαι όι, δεν ισχύει το ότι "το πρόγευμα εν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας", όπως παπαγαλίζουν οι διατροφολόγοι. Τούτο εν απλά ένα διαφημιστικό σλόγκαν που εξεκίνησε που τους ιδρυτές της εταιρείας δημητριακών Kellogg's, γιατί είχαν ένα προΐον να πουλήσουν. Για μια σπουδαία καθοδήγηση για το πως να ξεκινήσεις μια νηστεία μπορείς να δεις το εισαγωγικό βίντεο της Dr. Mindy Pelz δαμέ που εξηγά τα πάντα αναλυτικά, σε όποιο στάδιο τζιαι να βρίσκεσαι, ειδικά αν ούλλα τούτα είναι για σένα καινούργια. Επίσης για επιλογή του κατάλληλου προγράμματος διαλειμματικής νηστείας μας βοηθά ο Απόλλωνας Καψάλης στο βίντεο δαμέ.

Πόσα γεύματα μπορείς να φάεις σε μια μέρα

Όσο πιο λλίους υδατάνθρακες καταναλώνεις τζιαι όσο πιο πολλά τρώεις τροφές ζωικής προέλευσης, που είναι διατροφικά πλούσιες τζιαι πυκνές, θα δεις σιγά σιγά ότι δεν χρειάζεται να ακολουθείς τζίνο που ούλλοι οι διατροφολόγοι συστήνουν: τα "πολλά συχνά γεύματα μέσα στη μέρα". Τούντο πράμα δεν δουλεύκει όπως μας εξηγά δαμέ τζιαι ο Απόλλωνας Καψάλης. Γιατί δηλαδή πρέπει -σιού τζιαι καλά- ούλλη μέρα ο νους του αθρώπου ναν πα στο φαΐν; Εν τζιαιρός να σταματήσει τούτη η εμμονή! Την ώρα που τρώεις, μπορείς να φάεις όση ποσότητα θέλεις, αφού είσαι μέσα στο "παράθυρο" σίτισης σου. Συνήθως οι πλείστοι (ειδικά τρώοντας κέτο ή κάρνιβορ) αρκούνται με δύο ή ακόμα τζιαι ένα γεύμα την ημέρα. Εξαρτάται που τον κάθε άνθρωπο. Ο οργανισμός μαθαίνει σιγά σιγά να σου διά ξεκάθαρα μηνύματα για το πότε τζιαι πόσο πεινά. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ σίτισης τζιαι νηστείας μπορείς να το προσαρμόσεις ανάλογα με τες δικές σου ανάγκες. Το σίουρο είναι ότι στο τέλος κάθε μέρας θα νιώθεις ικανοποίηση που το φαΐ που έφαες, χωρίς να γυρεύκεις τι άλλο έσιει να φάεις, χωρίς να νιώθεις χάλια, να έσιεις πρησμένα έντερα ή να μεν μπορείς να αναπνεύσεις. 

Άρα το πιο σημαντικό που πρέπει να κρατήσεις που δαμέ εν το ότι η νηστεία εν ένας που τους πιο αρχαίους, φτηνούς τζιαι αποτελεσματικούς τρόπους θεραπείας όλων των εποχών. Εν ένα σπουδαίο τζιαι απόλυτα ασφαλές, βοηθητικό εργαλείο που προσθέτεις ως μέρος της διατροφής σου, καλύττερα αφαιρόντας ή έστω μειώνοντας τους υδατάνθρακες γενικά που την διατροφή σου. Πρώτα εν καλά να ξεκινήσεις σιγά σιγά τζιαι βήμα βήμα. Εν μπορείς δηλαδή να τρώεις τζίνα ούλλα που τρώεις, τζιαι μετά να κάμνεις νηστεία (αν τζιαι υπάρχει μερίδα του πληθυσμού που τούτον κάμνει). Πρέπει να έσιεις πάντα ως σκοπό την βελτίωση της υγείας σου γενικά, όι μόνο να χάννεις βάρος.  Όπως μας εξηγά ο Dr. Rob Cywes δαμέ, πρέπει να καταλάβουμε την εθιστική φύση των υδατανθράκων πρώτα, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την διαλειμματική νηστεία για τη ρύθμιση της ινσουλίνης, για απώλεια βάρους τζιαι για ούλλων των άλλων ωφελημάτων που προσφέρει. 


Βιβλίο που συστήνω για τούντο θέμα:
Complete guide to fasting, Jason Fung & Jimmy Moore

Post a Comment

0 Comments