Οι παρανόησεις για τα λιπαρά τζιαι την χοληστερόλη



Ποιά εν τα Καλά τζιαι ποιά εν τα Κακά Λιπαρά;


Πρώτα πρώτα να πούμεν ότι υπάρχουν διάφορα είδη λίπους τζιαι δεν είναι όλα τα ίδια. Κατ' ακρίβειαν χωρίζονται σε καλά τζιαι κακά! Πηγές καλών λιπαρών είναi τα κορεσμένα τζιαι μονοακόρεστα λίπη δηλαδή τα λιπαρά βοδινά κρέατα, το αρνί, το χοιρινό τζιαι το κοτόπουλο (με το δέρμα του), το μπέικον, το λαρτίν τζιαι το βόειο λίπος, τα ψάρκα, τα αυγά, τα αγνά βούτυρα (που δεν έχουν χρωστικές ουσίες, συντηρητικά τζιαι πρόσθετα). Όσοι ακολουθούν μια ευρύτερη κετογονική διατροφή συμπεριλαμβάνουν τζιαι το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, τους ξηρούς καρπούς τζιαι αγνά ολόπαχα τυρκά τζιαι κρέμες. Τα κακά λιπαρά είναι τα trans λιπαρά οξέα, τα φυτικά υδρογονωμένα λίπη τζιαι τα πολυακόρεστα λίπη. Μερικά παραδείγματα είναι (τζιαι η λίστα εν μεγάλη): Λάδκια τηανίσματος όπως το αραβοσιτέλαιο, ηλιανθέλαιο, κανόλα(λάδι ελαιοκράμβης), σογιέλαιο τζιαι οι μαργαρίνες. Τα επεξεργασμένα τζιαι συσκευασμένα σνάκ όπως τσιπς, πισκόττα, κέικ, κράκερ, τα πρόχειρα τζιαι τηανισμένα τρόφιμα όπως πατάτες, ντόνατς, κουλλούρκα τζιαι άλλα είδη φούρνου, έτοιμες ζύμες, μείγματα γλυκών τζιαι πολλά άλλα. 


Η ιστορία με τα κορεσμένα λίπη

Ο μύθος ότι τα κορεσμένα λίπη εν ανθυγιεινά, εξεκίνησε που μιαν παντελώς άκυρη επιδημιολογική μελέτη η λεγόμενη "Seven Countries Study" κάποιου που τον ελαλούσαν Ancel Keys to 1960. Γενικότερα η υπόθεση τούντης μελέτης δεν έστεκε, ούτε αποδείκνυε ότι υπάρχει σχέση κορεσμένων λιπαρών με την χοληστερόλη τζιαι τες καρδιακές παθήσεις. Ασχέτως όμως, τούτη η μελέτη έγινε ευρέως αποδεκτή που τες αμερικανικές αρμόδιες αρχές. Ο λόγος ήταν η πολιτική ατζέντα που υπήρχε που πίσω, φυσικά. Οι βιομηχανίες παραγωγής σιτηρών, φυτικών ελαίων τζιαι τροφίμων, εσπονσάραν την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, για να συστήνει μια διατροφή με βάση τα ευρύματα τούντης έρευνας, για να φκάλλουν κέρδη εκατομμυρίων εις βάρος της υγείας των καταναλωτών. Όσοι επιστήμονες τζι αν επροσπαθήσαν να αποδείξουν το αντίθετο, οι "μεγαλοκαρχαρίες" αποσιωπούσαν τους, με αποτέλεσμα τη δαιμονοποίηση του λίπους ως το σιειρόττερο κακό που μας ήβρεν! Ο κόσμος εδέχτηκεν το, οι πλείστοι γιατροί εθεωρήσαν το δεδομένο αφού επροήλθε που τες αρχές τους, τζιαι ακολουθούσαν τα ιατρικά πρωτόκολλα, διόντας στους ασθενείς χάπια για τη μείωση της χοληστερόλης τζιαι συμβουλεύκοντας τους να αποφεύγουν τα λιπαρά πάση θυσία.  Είπαν μας να χρησιμοποιούμε λάδι καλαμποκιού τζιαι ηλιέλαιο, τζιαι να τρώμε δημητριακά, ενώ η μέση μας εγινήσκετουν όπως τη παττίχα, τζιαι οι καρδιακές παθήσεις αυξηθήκαν απότομα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, του '80 και του '90. Εχρειαστήκαν πολλά χρόνια τζιαι αρκετές επιστημονικές έρευνες μετά, να αποκαλυφτεί ότι δεν είναι τα κορεσμένα λίπη το πρόβλημα. Τρώμεν ζωικές τροφές με κορεσμένο λίπος πάνω τους σε ούλλην την πορεία εξέλιξης μας ως είδος! Γιατί ξαφνικά εν πρόβλημα; Μάλιστα τούτο το.. "νέο", εκάμαν το τζιαι πρωτοσέλιδο στα ΜΜΕ, συγκεκριμένα στο περιοδικό Times! Δυστυχώς τούτη η ιδέα εν πολλά βαθιά ενσωματωμένη στο πετσί μας, τζιαι τέθκοια νέα - παραδοχής λάθους δεν διαδίδονται τόσο εύκολα, ούτε γίνουνται αποδεκτά έτσι απλά, αφού παίζουν τεράστια συμφέροντα. Να δούμε αλλό πόσος τζιαιρός εννα περάσει ώσπου να αλλάξουν γνώμη τζιαι τακτική οι δικοί μας γιατροί τζιαι επαγγελματίες υγείας για τούντο θέμα τζιαι να το περάσουν τζιαι σε μας. 

Οι θκιό πιο μεγάλες παρανοήσεις

ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ Νο.1

Μια παρανόηση σχετικά με το λίπος είναι το ότι τρώοντας λίπος πασιυνύσκεις! Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τα λιπώδη κύτταρα του σώματος που τα μόρια λίπους στα τρόφιμα που τρώμεν, επειδή δεν είναι το ίδιο, απλά έτυχε να τα ονομάζουμε με την ίδια λέξη. Αν ήταν το ίδιο, τότε οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να πασιύνουν τα ζώα τους θα τα εταΐζαν λίπος αντί σιτηρά. Δεν αποθηκέφκουμεν τα μόρια λίπους που τρώμεν απευθείας σαν λιπώδη κύτταρα. Ούλλα τα τρόφιμα πρώτα θκιαμοιράζουνται μέστο σώμα με μια διαδικασία που ονομάζεται καταβολισμός, τζιαι χρησιμοποιούμεν τα είτε σαν ενέργεια είτε σαν πρώτες ύλες για την κατασκευή των δομών του σώματος μας. Τούτο το "χτίσιμο" του σώματος που τες πρώτες ύλες που πιάννουμεν που τα τρόφιμα, ονομάζεται αναβολισμός. Τούτα τα θκιό τωρά, είναι μέρος του μεταβολισμού του σώματος μας, ο οποίος εν απαραίτητος για τη διατήρηση της ζωής. Είτε φαημένο είτε νηστικό το σώμα απελευθερώνει, καύκει τζιαι αποθηκέφκει πάντα λίπος, το οποίο εν απαραίτητο για την υγεία μας. Τούτον έντζιε σημαίνει όμως ότι όσο παραπάνω λίπος τρώεις, τόσο παραπάνω εν να αποθηκεύκεις! Τωρά που τα εξεκαθαρίσαμεν, τζιαιρός είναι να μάθουμεν πως να γινούμεν μηχανές που κάφκουν λίπος τζιαι όι ζάχαρη!

ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ Νο.2

Άλλη παρανόηση που την ακούμεν πολλά χρόνια τωρά, είναι ότι τα λιπαρά προκαλούν προβλήματα χοληστερόλης τζιαι η χοληστερόλη προκαλεί καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά, παχυσαρκία τζιαι ότι άλλο φανταστείς! Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν τούντην εικασία, αντιθέτως τούτα τα προβλήματα φαίνεται να προέρχονται που την κατανάλωση ζάχαρης. Αν ήταν έτσι, αφού ακολουθούμεν τες συμβουλές των ειδικών να τρώμεν τα πάντα με χαμηλά λιπαρά ή να τα αποφεύγουμεν τέλια, ίνταλως τζιαι εξέφυγε η κατάσταση με τούτες ούλλες τες αρρώστιες τελευταία; Η χοληστερόλη παρεπιπτόντως δεν είναι κάτι κακό! Υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας τζιαι μας είναι απαραίτητη! Το 75% ούλλης της χοληστερόλης που έχουμεν στο σώμα μας τούντη στιγμή, εδημιουργήθηκε που το ίδιο το σώμα! Μόνο το 25% προέρκεται που το φαΐ που τρώμεν!  'Αρα αν ήταν κακό πράμα εν θα το έφτιαχνε το ίδιο μας το σώμα. Η χοληστερόλη προκειμένου να κυκλοφορήσει στο σώμα ενώνεται με πρωτεΐνες: τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) που την ονομάσαν "κακή", και για την οποία υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση τζιαι παρανόηση για την σημασία της, τζιαι τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή τζιαι ως "καλή" χοληστερόλη. Ενημερώθου για την πολλά σημαντική διαφορά μεταξύ τούντων θκιό τζιαι τη σημασία τους δαμέ σε μια συνέντευξη του Dr. Paul Saladino, αλλά τζιαι την επεξήγηση του Dr. Robert Cywes δαμέ

Μάθε λοιπόν πρώτα τι είναι η χοληστερόλη, τον σημαντικό ρόλο που παίζει για το σώμα μαςτζιαι σταμάτα να φρικάρεις όποτε ακούεις τούντη λέξη! 

Το λίπος δεν είναι ο εχθρός! 

Καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση του λίπους (συγκεκριμένα το κορεσμένο λίπος) με την χοληστερόλη τζιαι την καρδιακή νόσο. Καμία έρευνα δεν δείχνει ότι το λίπος κλείει τες αρτηρίες τζιαι προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό! Μάλιστα ισχύει το αντίθετο όπως μας δείχνουν πάμπολλες μελέτες σαν τζιαι τούτη! Δυστυχώς πάρα πολλοί γιατροί τούτο ακριβώς μας λαλούν όμως, τζιαι πολλά άλλα άκυρα που δεν ισχύουν! Τζίνο που υπάρχει είναι μια σχέση φαρμάκων που μειώνουν την χοληστερόλη με τα κέρδη εκατομμυρίων... Τα ψηλά τριγλυκερίδια, το υπερβολικό βάρος τζιαι τα άλλα που εξηγά ο γιατρός Dr. Ken Berry, MD δαμέ, είναι τζίνα που θα έπρεπε να σε ανησυχούν, τζιαι όι το λίπος τζιαι η χοληστερόλη! Υπάρχουν νέες έρευνες, επεμβατικές μελέτες τζιαι βιβλιογραφία άμα θέλει κάποιος να το ψάξει είτε μέστα βιβλία είτε στο διαδίκτυο. Αξιόλογο εν τζιαι το εκπαιδευτικό βίντεο του Dr. Robert Cywes που σε βοηθά να καταλάβεις γιατί το λίπος εν απαραίτητο τζιαι πως δουλέφκει υπέρ του σώματος για την αντιμετώπισης των φλεγμονών. 

Βιβλίo που συστήνω για τούτο το θέμα: 
The Big Fat Surprise, της Nina Teicholz, το οποίο δείχνει την παραπληροφόρηση σχετικά με τα κορεσμένα λιπαρά, τζιαι πώς πρόσφατα ευρήματα ανατρέψαν πεποιθήσεις ενάντια στο λίπος. 

Post a Comment

0 Comments