Τα φυτά δεν σε αγαπούν όπως (νομίζεις ότι) τα αγαπάς εσύ.
Κατ' ακρίβειαν τόσο πολλά δεν θέλουν να φαγωθούν που κανέναν - είτε ζώον είτε άθρωπον - που με τη πάροδο των χρόνων αναπτύξαν "αντι-θρεπτικά συστατικά". Τούτα είναι ενώσεις που εδημιουργήσαν τα φυτά για προστασία που βακτηριακές λοιμώξεις, αλλά τζιαι μηχανισμοί αυτοάμυνας, επειδή τα φυτά εν μπορούν να βουρήσουν να φύουν που τα αρπακτικά. Τα αντι-θρεπτικά συστατικά βρίσκουμεν τα στα δημητριακά, τα όσπρια, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τες φυτικές ρίζες, τα λαχανικά, τα φύλλα τζιαι τα φρούτα.
Το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει δαμέ με τα αντι-θρεπτικά συστατικά, είναι το ότι επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που άλλα τρόφιμα που τρώμεν ταυτόχρονα. Επίσης, οι "αντιοξειδωτικές" ιδιότητες που υποτίθεται έχουν τα φυτά, δεν είναι απόλυτα σίουρο ότι παίζουν κανένα αντιοξειδωτικό ρόλο για το σώμα μας. Στην πραγματικότητα, εν πιο πιθανόν να λειτουργούν σαν... οξειδωτικά! Δεν τα χρειαζούμαστεν ως αντιοξειδωτικά, αφού το σώμα μας έσιει τα δικά του εσωτερικά αντιοξειδωτικά που τη φύση του τζιαι καταφέρνει μια χαρά τζιαι που μόνο του να ισορροπεί την κατάσταση οξείδωσης του. Τα φυτά δεν μας προσφέρουν βιοδιαθέσιμα (εύκολα απορροφημένα) θρεπτικά συστατικά σε σχέση με άλλες ομάδες τροφίμων (π.χ. κρέας, αυγά, ψάρια). Αντιθέτως μπορουν να μας βλάψουν με διάφορους τρόπους όπως με φλεγμονές, αυτοάνοσα, δυσφορία στα έντερα, ελλείψεις σε βιταμίνες κλπ.
Ανάμεσα σε πολλές πληροφορίες που μπορείς να έβρεις στο διαδίκτυο, εγώ ξεχωρίζω την ανάλυση της Judy Cho, που είναι επαγγελματίας διατροφικής θεραπείας, πρώην χορτοφάγος για 12 χρόνια τζιαι νυν κάρνιβορ. Στο άρθρο της δαμέ μιλά μας για τα αντι-θρεπτικά συστατικά των φυτών μερικά εκ των οποίων είναι τζιαι τα παρακάτω: Πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, γλουτένη, φυτικό οξύ, λεκτίνες, οξαλικά, τανίνες κ.λπ. Αναφέρει ούλλες τες κλινικές μελέτες σε τούτο άρθρο, τζιαι συμπεριλαμβάνει τζιαι επιπλέον πόρους, για τζίνους που θέλουν να θκιεβάσουν παραπάνω πράματα.
Η διαφορά ανάμεσα σε μας τζιαι τα φυτοφάγα ζώα
Ο Dr. Paul Saladino στο βιβλίο του "The Carnivore code", για να μας βοηθήσει να το καταλάβουμε καλύτερα τούτο, συγκρίνει τα φυτά τζιαι τους αθρώπους με τα προγράμματα των υπολογιστών. Τα φυτά δηλαδή έχουν διαφορετικό "λειτουργικό σύστημα" που το δικό μας. Όπως τα Android τζιαι τα Mac, που τα προγράμματα τους έννεν συμβατά το ένα με το άλλο. Άμα τρώμεν ζωικές τροφές, τρώμεν φαΐ που το ίδιο "λειτουργικό σύστημα" αφού η βιοχημεία τζιαι ο μεταβολισμός των ζώων μοιάζει πολλά με το δικό μας παρά με τζίνο των φυτών. Εννα μου πείς τωρά μα τόσα φυτοφάγα ζώα ευημερούν τρώοντας τα φυτά, τζιαι εν παθαίνουν τίποτε. Η διαφορά βρίσκεται στους διαφορετικούς δρόμους που εταξίδεψαν οι άθρωποι τζιαι τα φυτοφάγα στες αντίστοιχες εξελίξεις τους με τα φυτά. Ενώ εμείς εξικόψαμεν που τους προγόνους μας τα πρωτεύοντα στην αλυσίδα της εξέλιξης, τζιαι ετρώαμεν πιο πολύ κρέας παρά οτιδήποτε άλλο, αναπτύξαμεν μεγαλύττερο εγκέφαλο, πιο όξινο στομάσιην, πιο μιτσίν παχύν έντερο τζιαι άλλες αλλαγές στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Τα φυτοφάγα ζώα παράλληλα, επροσαρμοστήκαν ανάλογα για να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φυτών τζιαι να εξουδετερώνουν τους φυτικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας που είπαμε πριν. Κάποια φυτοφάγα, εδημιουργήσαν στο σάλιο τους πρωτείνες, που απενεργοποιούν τες τανίνες στα φύλλα, τζιαι λειτουργούν σαν αναστολείς των πεπτικών ενζύμων. Κάποια άλλα όπως τα μηρυκαστικά, έχουν πολλά στομάσια (βλ. αγελάδα), για να διαλύουν τα φυτά τζιαι τες τοξίνες τους τζιαι να χωνέφκουν. Μικρά ζώα όπως τα κουνέλια π.χ. μασούν υπερβολικά τα φυτά που θκιαλέουν, για να καταφέρουν να εξατμίσουν τες τοξίνες. Άσε που τα πλείστα φυτοφάγα περνούν σχεδόν ούλλη τους τη μέρα τρώοντας, αφού για να χορτάσουν πρέπει να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες φυτών. Αλλά τούτο εν άλλο θέμα. Το συμπέρασμα είναι πως εμείς οι άθρωποι, είμαστε μεν σε θέση να αποτοξινώσουμε κάποιες που τες βλαβερές τοξικές ουσίες στα φυτά, όμως δεν είμαστεν τόσο προσαρμοσμένοι όσο τα φυτοφάγα ζώα, που εξελιχτήκαν να είναι πιο κατάλληλα να το κάμνουν τούτο.
Μα εν τόσο κακό να τρώεις φρούτα τζιαι λαχανικά τελικά;
Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι καθόλου κακό! Ο άνθρωπος είναι παμφάγο ζώο με βάση τες ζωικές τροφές! Ναι, έσιει την ικανότητα να κατανάλωνει τζιαι αρκετά φυτά. Μάλιστα ήταν πάντα φαΐ έκτακτης ανάγκης για τον άθρωπο, άμα δεν έβρισκε τίποτα άλλο να φάει. Ήταν η εναλλακτική λύση, που του επρόσφερεν μερικά μικροθρεπτικά συστατικά για να επιβιώσει, όταν δεν υπήρχε η πρόσβαση σε τροφές που επροέρχονταν που το ζωικό βασίλειο. Μέσα στην πορεία της εξέλιξης του αθρώπου όμως, θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό στοιχείων που αποδεικνύουν ότι πάντα επροτιμούσεν τες ζωικές παρά τες φυτικές τροφές τζιαι πάντα ήταν επιλεκτικός για το ποιά φυτά να καταναλώσει (για να μεν πεθάνει).
Σήμερα τρώμεν φρούτα, λαχανικά τζιαι ξηρούς καρπούς κυρίως επειδή έχουν ωραία γεύση. Εκτός που τα αντί-θρεπτικά συστατικά που ανάφερα πιο πάνω, υπάρχει τζιαι το πρόβλημα με τους υδατάνθρακες. Τα πλείστα φυτά που τρώεις σήμερα, επεράσαν που δραματική μετάλλαξη με την πάροδο των χρόνων ή επεξεργαστήκαν σε σχέση με την αρχική τους μορφή, για να καταλήξουν στο πιάτο σου! Δεν αναφέρομαι στα πράσινα φυλλώδη αλλά στα δημητριακά, το ρύζι, τες πατάτες τζιαι τα φρούτα τα οποία έχουν πλεον τεράστιες ποσότητες υδατάνθρακα! Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες που τούντες τροφές, αρρωστούμεν τζιαι πασιυνήσκουμεν, αφού καταναλώνουμε ανεξέλεγκτα ζάχαρη τζιαι άμυλο, όπως μας εξηγά σε τούντο βίντεο ο Dr. Robert Cywes.
Σκοπός μου δεν είναι να σε πείσω να σταματήσεις να τρώεις τες τροφές που προέρχονται που τα φυτά γενικότερα, γιατί τούτο εν δική σου επιλογή. Θέλω όμως να σου δείξω τζιαι τη σκοτεινή πλευρά των φυτών, η οποία εν καλά να αποκαλυφτεί για να καταλάβουν τζιαι τζίνοι που τα θεοποιούν, ότι δεν είναι οι απόλυτες τροφές της φύσης τζιαι δεν πρέπει να αποτελούν αποκλειστικό τρόπο θρέψης για μας. Ιδανική για το είδος μας είναι μια διατροφή βασισμένη στες ζωικές τροφές η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί τες διάφορες φυτικές τροφές για σκοπούς επιβίωσης. Άμα τες συγκρίνεις μεταξύ τους, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι τροφές ζωικής προέλευσης έχουν απίστευτα μεγαλύττερη διατροφική πυκνότητα. Προσφέρουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία τζιαι μέταλλα, στη πιο άμεσα απορροφήσιμη τους μορφή, ενω τα φυτά όι μόνο δεν είναι αντάξια, αλλά μπορούν ακόμα τζιαι να μπλοκκάρουν την απορρόφηση τούτων ούλλων. Επίσης σχετικά με τες βιταμίνες, θα δεις πως κάποιες όπως η Β12 π.χ. απλά λείπουν παντελώς που τα φυτά! Ίσως ξαφνιαστείς άμα μάθεις πως κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, η σπουδαία βιταμίνη D, τζιαι οι βιταμίνες B, A τζιαι K, υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας, τα όργανα των ζώων, τα ψάρκα τζιαι τα θαλασσινά!
Είδες ποττέ καμιά προΐστορική τοιχογραφία μέστες σπηλιές των προγόνων μας, που να απεικόνιζε αθρώπους να κάθουνται παρέα να τρών τα λουφκιά τους με τα λάχανα; Εν σημαντικό να θυμούμαστεν την προέλευση μας τζιαι ότι το να κυνηγούμεν τζιαι να τρώμεν ζώα, εν τζίνο που μας έκαμε αθρώπους. Εν καλά να έχουμε υπόψη τα όσα αναφερτήκαν πιο πάνω για τα φυτά τζιαι τους κινδύνους τους, αφού οι πληροφορίες που ακούμε συνήθως, ότι δηλαδή εν τόσο ωφέλιμα για τον άθρωπο, είναι πολλές φορές παραπλανητικές. Στην τελική, αν γυρέφκεις αληθινή απόδειξη για το τι πραγματικά ισχύει, τότε κάμε μια δοκιμή, λλίον τζιαιρό, τζιαι είμαι σίουρη οτι τα αποτελέσματα τζιαι η βελτίωση στην προσωπική σου υγεία θα σε πείσουν!
Βιβλία που συστήνω για τούντο θέμα:
Carnivore Cure, Judy Cho
The Carnivore Code, Dr. Paul Saladino
Sacred Cow, Diana Rogers & Robb Wolf
0 Comments