Είναι ο άθρωπος φτιαγμένος για να τρώει κρέας;



Ο καθένας οτι γουστάρει τρώει, τζιαι δεν ενοχλά κανέναν.


Που μένα δεν έσιει κανένα απολύτως πρόβλημα αν θέλεις να τρώεις ακόμα τζιαι χώμα που χαμέ! Εν επιλογή σου αν θέλεις να τρώεις ότι να'ναι τζιαι να μεν φακκάς πέννα! Σε τέθκοια περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να θκιεβάζεις τούτα που γράφω. Αν σε κόφτει όμως, τότε τζίνο που απλά σου συστήνω να κάμεις είναι να το ψάξεις! Να μεν μείνεις αδρανής τζιαι ότι βρίσκεις να τρώεις, αλλά ούτε τζιαι να κάμνεις τυφλά μια διατροφή επειδή εν της μόδας ή επειδή κάποιος σου το είπε (είτε γιατρός, διατροφολόγος ή ένας τυχαίος άθρωπος όπως εγώ). Να κάμεις την δική σου έρευνα τζιαι να αποφασίσεις τι κάμνει παραπάνω νόημα για σένα. Να δοκιμάσεις τζιαι να πειραματιστείς ώσπου να έβρεις τι σε βοηθά τζιαι κάμνει σε να νιώθεις καλύττερα. Αν θέλεις να βάλεις τζιαι ταπέλλα για να ονομάσεις την διατροφή που εθκιάλεξες (Βίγκαν/Χορτοφαγία/Paleo/Κέτο/Κάρνιβορ/Zero carb κλπ), εν έσιει κανένα να σου πει όι. Προφανώς η διατροφή που εθκιάλεξα να κάμνω εγώ έσιει ήδη όνομα, που το επήρεν που το επικρατέστερο είδος της τροφής που περιλαμβάνει, δηλαδή την σάρκα που προέρχεται που τα ζώα, εξού τζιαι το όνομα Σαρκοφαγική διατροφή ή στα αγγλικά Carnivore diet. Τζιαι τούτη η διατροφή έννεν πρόσφατη ανακάλυψη κάποιου εκκεντρικού εναλλακτικού επιστήμονα, αλλά υπήρχεν που τον τζιαιρό που εδημιουργήθηκεν η ζωή σε τούντον πλανήτη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναλύσω τις υπόλοιπες διατροφές που υπάρχουν στο κόσμο, αν είναι σωστές τζιαι λάθος, αν δουλεύκουν ή όι, αν έχουν συμφέροντα πίσω τους, τι ποσοστό πληθυσμού τες ακολουθεί τζιαι γιατί. Οι πληροφορίες υπάρχουν παντού για οποιονδήποτε θέλει να τες κοιτάξει. Εν μπορώ να κρίνω το καθετί τζιαι τες επιλογές του καθενός, αλλά μπορώ να σκεφτώ για τον εαυτό μου, να σχηματίσω την δική μου γνώμη τζιαι να υποστηρίξω τζίνα που κάμνουν παραπάνω νόημα στο δικό μου μυαλό. Εξάλλου ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω, τζιαι όι να έχω δίκαιο. 

Πιστέφκω πως η φύση επρονόησεν για ούλλα, τζιαι ο άθρωπος εξελίχτηκε τρώοντας που την φύση, σαν έναν κομμάτι της που είναι εξάλλου. Αρέσκει μου να απλοποιώ τα πράματα, οπότε που τα όσα εθκιέβασα περί εξέλιξης τζιαι ανθρωπολογίας, εκατάληξα στο εξής: το είδος μας πάντα ετρώεν ζώα (οκέι τζιαι φυτά, καρπούς τζιαι οτιδήποτε άλλο έβρισκεν στην αστοσιάν). Εν που την αρκή της ύπαρξης του που ο άθρωπος εκατάλαβεν ενστικτωδώς, ότι o μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι κυνηγώντας τζιαι τρώωοντας τα ζώα, για το λόγο του ότι θα εχόρταννεν την πείνα του πλήρως για αρκετό χρονικό διάστημα (όσο πιο λιπαρό το κρέας, τόσο το καλύττερο), τζιαι που τούντο φαΐν, θα "έπερνεν δύναμη" αφού ήταν πολλά καλύττερο που οτιδήποτε άλλον έβρισκεν. Για μένα, φκάλλει νοήμα το γιατί επροτιμούσαν τούντην τροφή που τες άλλες, αφού με τες πληροφορίες που έχουμεν σήμερα, μπορούμεν (άμα θέλουμε) να διαπιστώσουμε ότι το κρέας εν μια πυκνή τροφή τεράστιας τζιαι ασύγκριτης διατροφικής αξίας. Ιδεολογικά, φκάλλει νόημα για μένα το γεγονός ότι το κρέας (το να τρώμε άλλα ζώα δηλαδή), ήταν πάντα μέστο DNA μας τζιαι στη φύση μας τζιαι μάλλον αν δεν ετρώαμεν κρέας ίσιεν να αφανιστούμε σαν είδος. Τι εσυνέβηκε στην πορεία τζιαι ξαφνικά το κρέας εν το σιηρόττερο πράμα για την υγεία τζιαι το περιβάλλον, τζιαι το να τρώεις κρέας εγίνηκεν ηθικά λανθασμένη πράξη; Άραγε δεν εν φτιαγμένος ο άθρωπος για να τρώει κρέας; Υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία που δείχνουν ότι όσον οι πρώτοι άνθρωποι εξελίσσουνταν τζιαι εβρίσκαν τζι' άλλους τρόπους να τρών τούντο φαΐ (εργαλεία, ψήσιμο με φωθκιά κλπ), τόσον εδιαμορφώνετουν το γαστρεντερικό σύστημα τζιαι εμεγάλωννεν ο εγκέφαλος μας. 


Μια μικρή αναφορά στην ανατομία μας


Σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα, η ανατομία του ανθρώπου διαφέρει, τζιαι τούτο φαίνεται:
  • Στο γαστρεντερικό σύστημα: Το παχύ μας έντερο εν πιο κοντό, που σημαίνει ότι ο άθρωπος εν μπορεί να διαλύσει ένα μεγάλο ποσοστό που φυτικές ίνες τζιαι διάφορα ωμά φυτά όπως ένας γορίλλας π.χ. Επίσης το λεπτό μας έντερο εν πιο μακρύ τζιαι γι' αυτό ο άθρωπος μπορεί να τρώει πιο πυκνά διατροφικές τροφές τζιαι να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά τους πολλά καλύττερα.  Παρακολούθα τον Dr. Cywes σε τούτο το βίντεο, σε μια επιστημονική επεξήγηση για την βιολογία πίσω που τες διαφορές μας με τα πρωτεύοντα, τζιαι το γιατί δεν μπορουμε να επιβιώσουμε όπως τα φυτοφάγα ζώα τρώοντας δηλαδή μόνο φυτά, λόγω του ιδιαίτερου γαστρεντερικού μας συστήματος. 
  • Στα δόντια: έχουμε κυνόδοντες για το κρέας τζιαι επίπεδους τραπεζίτες για να αλέθουμε τα φυτά όπως είχαν τζιαι οι προγόνοι μας, τα πρωτεύοντα. Άρα είμαστε εξοπλισμένοι για να μπορούμεν (άμα θέλουμε) να τρώμε τζιαι που τα θκιό. Δαμέ καταλαβαίνω ότι προφανώς ωφέλεσεν μας σαν είδος, να κρατήσουμε τους τραπεζίτες για δύσκολους τζιαιρούς πείνας, όπου οι άνθρωποι θα εμπορούσαν να επιβιώσουν στην αστοσιάν τζιαι με ρίζες, φυτά τζιαι οτιδήποτε άλλον εβρίσκαν. Όμως εν καλά να σημειωθεί ότι τα δικά μας πλαθκιά δόντια έχουν κορυφογραμμές, εν σκαλωτά δηλαδή που πάνω, όπως τζίνα του σιύλλου, παρά επίπεδα σαν του προβάτου ή άλλου αυστηρά φυτοφάγου ζώου.  Εκτός τούτου, ο άθρωπος μασά κυρίως κάθετα τζιαι όι κυκλικά, μέθοδος που μας εβοήθησεν στο να ρουκανίζουμεν τους ζωικούς ιστούς, τζιαι όι να μασουλούμεν χόρτα ούλλη μέρα. Άρα δαμέ φαίνεται σε ποιάν τροφή εδιούσαμεν παραπάνω βάση.
  • Στον εγκεφάλο: Το κρέας που εκατανάλωννεν ο άθρωπος ήταν πολλά πιο πολύ που τζίνο που εκαταναλώνναν οι συγγενείς μας οι πίθηκοι. Τα θρεπτικά συστατικά που επροήλθαν που την κατανάλωση τζίνου του κρέατος τζιαι επιένναν στον εγκέφαλο μας, εν ακριβώς τζίνο που διαχωρίζει τους ανθρώπους που τα άλλα πρωτεύοντα. 
Σε τούντο βίντεο, ο Dr. Paul Saladino μιλά με τον παλαιο-ανθρωπολόγο Dr. Miki Ben-Dor, που επιβεβαιώνει στοιχεία για το πόθεν προέρχεται ο άθρωπος που πλευράς εξέλιξης, τζιαι διά μας αποδειχτικά στοιχεία ότι ο άθρωπος ήταν πάντα κυνηγός τζιαι συλλέκτης τροφών, επικεντρωμένος στην κατανάλωση κρέατος ως το πιο σημαντικό για την επιβίωση του. Εξίσου ενδιαφέρον είναι τούντο βίντεο πάλε του Dr. Paul Saladino που μιλά τούντη φορά με τον καθηγητή πανεπιστημίου Bill Von Hippel για την ανθρώπινη ανάπτυξη, την εξέλιξη τζιαι πώς το κυνήγι των ζώων μας έκανε αθρώπους.

Τζίνο που εσυνέβηκε είναι ότι ο σημερινός άθρωπος, εξίκοψεν τέλεια που τες ρίζες τούτες. Εξιάσαμεν ποιοί είμαστεν, εξιάσαμεν την φύση μας, πόθεν έρκεται το φαΐν που τρώμεν τζιαι τι εν απαραίτητο για την επιβίωση μας τζιαι την θρέψη του σώματος μας. Το μόνο σημείο αναφοράς που έχουμε για τον κύκλο της ζωής τζιαι για την επιβίωση στην φύση, εν τα ντοκιμαντέρ του National Geographic τζιαι του BBC. Εννα μου πείς, έντζιε ζιούμε πιον άγριοι μέστη φύση, τζιαι έν είμαστε ανθρώποι των σπηλαίων με μοναδικό σκοπό την επιβίωση. Όι φυσικά.. στην πορεία επροσαρμοστήκαμεν σε διάφορες συνθήκες με την πάροδο του χρόνου. Με το εξελιγμένο μυαλό που εκαταφέραμεν να αποκτήσουμεν, ήταν επόμενο το ότι ήταν να ανακαλύψουμε πολλά καλύτερες τζιαι πρακτικές μεθόδους πώς να βρίσκουμε, να ετοιμάζουμε τζιαι να καταναλώνουμεν την τροφή μας. Η εκτροφή ζώων τζιαι πουλερικών αντικατέστησε το κυνήγι τζιαι η πρόσβαση στο κρέας έγινε πιο εύκολη για μας. Το τι προωθείται όμως σήμερα σαν βιώσιμο, ηθικό τζιαι υγιεινό σύστημα υγείας (δηλαδή μια διατροφή με όσο πιο λλίο κρέας γίνεται αν όι καθόλου) εν συμβαδίζει με τζίνα που δείχνουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Ότι δηλαδή η βέλτιστη υγιεινή δίαιτα εν τζίνη που μιμείται πάρα πολλά τον τρόπο που ετρέφουνταν οι προγόνοι μας, τζιαι τούτος ο τρόπος πάντα εσυμπεριλάμβανεν κρέας! Εν αξιοσημείωτο όμως το γεγονός ότι στην ιστορία που μας "πουλούν" οι ειδικοί περί γεωργίας, περιβάλλοντος τζιαι ηθικής λαλούν μας να τρώμεν οτιδήποτε άλλο, ως "καλό για το σώμα μας" διαγράφοντας (φαίνεται) ούλλα τα ωφελήματα τζιαι τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά που έσιει να μας προσφέρει μια δίαιτα που τροφές που προέρχονται που τα ζώα. 

Στο δικό μου μυαλό κάμνει πολύ νόημα το ότι οι ισχυρές τάσεις του αθρώπου για κατανάλωση ζωικών τροφών, ήταν τζίνο που μας έκαμεν να εξελιχτούμεν έτσι όπως εξελιχτήκαμεν. Ας χρησιμοποιήσουμε καλό τον εξελιγμένο μας εγκέφαλο, τον οποίον για να έχουμεν σήμερα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο το κρέας στην ιστορία της εξέλιξης μας, για να αναλογιστούμεν τι εν καλύττερο για το είδος μας να τρώμεν (που ούλλες τες πτυχές) τζιαι αν πρέπει να να λλιάνουμεν ή να αφαιρέσουμεν που τη διατροφή μας την μοναδική τροφή που μας έκαμε τζίνους που είμαστε σήμερα!

Βιβλία που συστήνω για τούτο το θέμα: 
1. Sacred Cow, by Diana Rodgers, Robb Wolf
2. The Carnivore Code, by Dr. Paul Saladino

Post a Comment

0 Comments