Ανιχνέφκοντας τη ζάχαρη


Που βρίσκεται η ζάχαρη;


Η ζάχαρη εν μια τόσο εθιστική συνήθεια που πολλοί ερευνητές λαλούν ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο τζιαι το σώμα ακριβώς όπως τα ναρκωτικά, συγκεκριμένα με την κοκαΐνη, γι' αυτό τζιαι η απεξάρτηση είναι παρόμοια σκληρή τζιαι δύσκολη. Τα ψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα συνδέουνται με τον διαβήτη, τες καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο τζιαι την παχυσαρκία. Συνήθως προστίθεται μέστα τρόφιμα σαν συντηρητικό, για υφή τζιαι όγκο, για ζύμωση της μαγιάς κλπ. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι επειδή κάμνει τα ούλλα πιο γλυτζιά! Δυστυχώς δεν την βρίσκουμε μόνο στους συνήθεις ύποπτους (γλυκά, σιοκολάτες κλπ), αλλά χώνεται παντού ακόμα τζιαι τζιαμέ που δεν την περιμένεις:
  • Σε οτιδήποτε "light/low/diet/sugar free". Τα τεχνητά γλυκαντικά που έχουν (σακχαρίνη, ακεσουλφάμη, ασπαρτάμη, νεοτάμη, σουκραλόζη κλπ) όι μόνο δεν είναι ασφαλή, αλλά βάλλουν τζαι τόσα πολλά, που καλύττερα να έτρωες ζάχαρη με το κουταλάκι - λέμε τωρά. 
  • Στα BBQ sauce, ketchup, μαγιονέζα τζιαι άλλα dressing. Προτίμα να κάμνεις τες δικές σου σάλτσες στο σπίτι με δκιό ή τρία αγνά υλικά. Στο μέλλον έχω σκοπό να κάμω τζιαι ένα ποστ με απλές τζιαι γλίορες σπιτικές συνταγές.
  • Οι χυμοί τζιαι τα αναψυκτικά εν φορτωμένα ζάχαρη. Κατ'ακρίβειαν διερωτούμαι ποιό που τα θκιό εν το σιειρόττερο! Μάλλον οι χυμοί όπως λέει τζιαι ο γιατρός o Ken Berry, MD σε τούντο βίντεο
  • Τα παιδικά γαλατάκια τζιαι τα γιαουρτάκια. 
  • Οι μπάρες δημητριακών τζιαι πρωτεΐνης.
  • Κατεψυγμένα γεύματα όπως πίτσες, αρτοσκευάσματα, πατάτες, κοτομπουκιές.
  • 'Ετοιμα φαγιά όπως σούπες, noodles τζιαι οι πλείστες κονσέρβες.
  • Αποξηραμένα φρούτα.
  • Τα αλκοολούχα ποτά τζιαι τα mixers τους.
  • Αρωματικοί καφέδες, ice tea τζιαι οτιδήποτε ροφήματα με γεύσεις

Μάθε να θκιεβάζεις τες ετικέτες! 

Να θυμάσε: 'Οσα παραπάνω συστατικά δεν καταλαμβαίνεις, δυσκολεύκεσαι να θκιεβάσεις, τζιαι δεν φκάλλουν νόημα για σένα, τόσο επεξεργασμένο, ανθυγιεινό τζιαι ψεύτικον εν τζίνο που εννα φάεις. Προτίμα τες φρέσκες, αληθινές τροφές, με ένα ή θκιό υλικά. Ξεκίνα να μελετάς το ενδεχόμενο να ετοιμάζεις ούλλα τα γεύματα σου στο σπίτι. Ξέρω, εν δύσκολο. Πολλά δύσκολο για κάποιους. Υπάρχει τρόπος άμα υπάρχει θέληση όμως. Ακόμα τζι αν δεν ξέρεις να μαειρέφκεις, δεν χρειάζεται να κάμνεις πολύπλοκες συνταγές που βιβλία μαγειρικής με 25 υλικά! Εν πιο απλά τα πράματα απ' ότι νομίζεις. Εν επιλογή του καθενός φυσικά, αλλά αφού είσαι δαμέ τζιαι θκιεβάζεις ακόμα, μεν αγνοείς το γεγονός ότι τούτες εν ανούσιες τροφές που ποττέ δεν σε χορτάννουν, επεξεργασμένες σε σημείο που να μεν έχουν καμία θρεπτική αξία πλέον, τζιαι εν γεμάτες ζάχαρη, χημικά τζιαι τοξίνες. Μία σπουδαία παρουσίαση που τον Robert H. Lustig, MD, καθηγητή Παιδιατρικής του UCSF στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, που διερευνά τη ζημία που προκαλείται από τα ζαχαρούχα τρόφιμα, εύχομαι να σου ανοίξει ακόμα λλίον τα μάθκια.  

Τι να κάμεις άμα την εντοπίσεις;

Μείνε μακριά που τούντον κίνδυνο που λέγεται ζάχαρη, γιατί κάμνει σου τεράστια ζημιά στο σώμα μακροχρόνια, όπως να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστήμα τζιαι να καταστρέφει την υγεία των εντέρων σου. Πέταξε οτιδήποτε ψεύτικο φαΐ έσιεις μέστο σπίτι, που εν πατωμένο στη ζάχαρη τζιαι τα χημικά. Απόφυγε όσο μπορείς το έτοιμο φαΐ που έξω/φαστ φούντ. Σταμάτα να αγοράζεις προΐόντα όπως τα προαναφερθέντα τζιαι να επιτρέπεις του εαυτού σου να δελεάζεται κάθε φορά που ανοίεις τα αρμαρούθκια της κουζίνας. Θα κάμεις καλό τζιαι του εαυτού σου αλλά τζιαι όσων αγαπημένων σου ζιουν κάτω που την ίδια στέγη με σένα, Έβρε άλλους τρόπους  όπως συστήνει τζιαι ο Dr. Robert Cywes, MD, για να αντιμετωπίζεις τα ψυχολογικά σου(ούλλοι έχουμεν), τζιαι μεν βασίζεσαι στα ελάχιστα λεπτά ευτυχίας που σου προσφέρει η ζάχαρη, οι απλοί, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τζιαι τα γλυκαντικά. Θκιώξε τα ούλλα μια για πάντα, δεν τα χρειάζεσαι! Απελευθερώθου που την καταστροφική σχέση του εθισμού που έσιεις με τα τρόφιμα.

Βίντεο που πρέπει να δεις:

Βιβλία που συστήνω γι' αυτό το θέμα:
1. Pure, White and Deadly: How sugar is killing us and what we can do to stop it, John Yudkin
2. The Case Against Sugar, Gary Taubes

Post a Comment

0 Comments