Ξεκίνα να αλλάσσεις την κατάσταση της υγείας σου


Αληθινό φαΐ οξά ψεύτικο;


Δεν θα μιλήσω για κάτι διαστημικό, για κάτι που τωρά επροέκυψε ή θα προτείνω μια καινούργια δίαιτα.  Θα μιλήσω για το κρέας, το λίπος, το ψάρι, τα θαλασσινά τζιαι τα αυγά, το φαΐ δηλαδή που ετρώαν οι πρόγονοι μας κυνηγώντας κατα κύριο λόγο, πριν εκατομμύρια χρόνια. Το φαί που εν βαθκιά ριζωμένο μέστο DNA μας, που εβοήθησε τον εγκέφαλο μας να μεγαλώσει τζιαι να εξελιχτεί, τζιαι να είμαστεν το είδος που είμαστεν σήμερα. Επιπλέον, μιλώ τζιαι για τα λαχανικά τζιαι τους καρπούς των δέντρων που άμα δεν έβρισκαν τίποτε που τα πρώτα φαγιά που ανάφερα, ετρώαν τα τούτα για να επιβιώσουν. Εγώ απλά θέλω να θυμίσω σε όσους το εξιάσαν ότι εν τούτο το αληθινό φαΐ, εν τούτο που είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε τζιαι καμιά επιστημονική έρευνα εν θα σου το αποδείξει καλύττερα, που την ιστορία της εξέλιξης του αθρώπου! Οτιδήποτε εκτός που τούτα είναι τεχνητό. 
Ξεκίνα λοιπόν να αναθεωρείς τες επιλογές σου για το φαΐν τζιαι αν εν οι καλύττερες ή όι. 

Άρκεψε άξιππα τζιαι χωρίς πολλά πολλά, κοιτάζοντας πρώτα μέστα ντουλάπια της κουζίνας σου. Θα έβρεις σίουρα πολλά, αν όι ούλλα τα πιο κάτω, τα οποία θα πρέπει να αρκέψεις να διερωτάσε γιατί τα τρώεις: Δημητριακά σε κουθκιά τζιαι μπάρες, κρουασάν, σιοκολάτες παντός είδους τζιαι σε κάθε μορφή τζιαι σχήμα, κουφέττες, πισκόττα, τσιπς, κράκερς τζιαι καπηρούες, μαρμελάδες τζιαι μέλια, κομπόστα, έτοιμο πουρέ πατάτας, κονσέρβες τζιαι καμπόσα ζυμαρικά. Ένα ψυγείο που σέβεται τον εαυτό του θα περιέχει μπύρες τζιαι εξάδες αναψυκτικών ασυζητητί, 2-3 γάλατα τζιαι γιαουρτάκια των μωρών, σάλτσες τζιαι dressing για τη σαλάτα, χυμούς τζιαι κανένα γλύκισμα. Ο καταψύκτης εν γεμάτος πιτσούες ή πατάτούες έτοιμες, ραβιόλες τζιαι προβρασμένα λαχανικά. Τούτα τζιαι πολλά άλλα τέθκοια προϊόντα είναι τα λεγόμενα "τρόφιμα μακράς διαρκείας" με κάποια να έχουν ημερομηνία λήξης μέχρι τζιαι 3 χρόνια! Πόσα χημικά πρόσθετα, τεχνητά χρώματα τζιαι συντηρητικά πρέπει να τους βάλλουν, για να μεν αλλάζει καθόλου η γεύση τους τζιαι η "φρεσκάδα" τους άμα τα ανοίξεις; Εν τούτα αληθινό φαΐ; Αν εσκέφτηκες τωρά ότι εν μπορείς χωρίς τούτα ούλλα, τότε πρέπει να αρκέψεις να καταλαβαίνεις ότι μιλούμε για εθισμό όπως εξηγά τζιαι ο Dr. Robert Cywes, MD.  Ο γενικός κανόνας δαμέ είναι ότι χρειάζεται να σταματήσεις να τρώεις οτιδήποτε παρασκευάζεται σε εργοστάσιο. Ο λόγος είναι ότι είναι επεξεργασμένα ως τζιαμέ που εν πάει άλλο, περιέχουν τροποποιημένα υλικά, επικίνδυνες χημικές ουσίες τζιαι φυσικά ζάχαρη! 

Αν τωρά δεν θέλεις να ασχολείσαι πολλά με την κουζίνα, τζιαι θέλεις το φαΐ σου έτοιμο να έρκεται να σε βρίσκει, τότε αποτείνεσαι στην εύκολη, άνετη τζιαι γλίορη λύση, το delivery τζιαι την ψησταριά.  Θεωρείς ότι εν πιο πρακτικό τζιαι πολλές φορές πιο φτηνό. Σκέφτου όμως τζιαι τα φτηνά υλικά που χρησιμοποιούν, τα χρησιμοποιημένα λάδια που τηανίζουν εκατό φορές την μέρα, τα σιρόπια, τη ζάχαρη που χώννουν παντού, τζιαι τα κατεψυγμένα προΐόντα που φέρνουν που έξω, για να τους συμφέρει τζιαι τζίνους που έχουν τέθκοιες επιχειρήσεις. 


Η παγίδα του έτοιμου φαγητού

Εμετροφύλλισα μερικά που τα διαφημιστικά που μας στέλλουν στο σπίτι, τζιαι έκαμεν μου εντύπωση το ότι υπάρχουν φαστφουτάδικα που στηρίζουν ολόκληρη την επιχείρηση τους σε μενού που περιλαμβάνει κατα 90% υδατάνθρακες! Επίσης, τα τρικς που χρησιμοποιούν για να ξεγελούν τους καταναλωτές εν πάρα πολλά, τα λαχανικά εν ελάχιστα τζιαι η πρωτεΐνη υπάρχει σε υποκατάστατα που χρησιμοποιούν στην θέση του κρέατος τζιαι των θαλασσινών.  "Ντύνουν" τα με σάλτσες, καπήρα βουττημένη σε ανθυγιεινά λάθκια, ή τυλίουν τα σε μεγάλες ποσότητες απομίμησης τυρκού! Αλλά άμα πιάσεις "family combo" συμφέρει σου (τάχα), γιατί διούν σου τζιαι 2 λίτρα αναψυκτικού "χωρίς ζάχαρη" δωρεάν, οπότε εν πειράζει!

Το φάστ φουτ μπορείς να το έβρεις σε διάφορους τόπους: εστιατόρια, ψησταριές, drive-through τζιαι delivery. Άμα τρώεις που έξω όμως, δεν ξέρεις τι έσιει μέστο φαΐ σου ούτε πως το φτιάχνουν, ή ξέρεις τζιαι εν σε κόφτει γιατί απλά βαρκέσαι να μαΐρέψεις. Παίζεις πελλό ή απλά εν θέλεις να το καταλάβεις, άρα δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσεις να ασχολείσαι με την υγεία σου. Αν σε κόφτει όμως, τότε θυμήθου τι εν το αληθινό φαΐ, σκέφτου τι σε ταΐζουν για να φκάλλουν κέρδος, αλλά τζιαι τι εσύ επιτρέπεις να μπαίνει μέστον οργανισμό σου τζιαι κατά πόσο σε βοηθά τούντο είδος διατροφής. Εν εύκολο, οικονομικό τζιαι απλό να κάμνεις τα δικά σου φαγιά στο σπίτι. Όσην ώρα θα επερίμενες το delivery να σου φέρει φαΐ (όπως τούτα που επροανάφερα), προτίμα να κάμεις μιαν ομελέτα ή να ψήσεις στο φούρνο μια μπριζόλα ή ένα ψάρι, να κάμεις σούσι απλά με ένα κομμάτι σολωμό φρέσκο ή μπέρκερ με κεΐμά που τον κασάπη της γειτονιάς σου. Μεν βρίσκεις δικαιολογίες. Έντζιε εν ανάγκη να είσαι μάειρας, απλά να κάμνεις σωστές επιλογές, να μεν συμβιβάζεσαι με τα έτοιμα, τζιαι να ξέρεις τι καταναλώνεις.

Βιβλίο που συστήνω για τούτο το θέμα: 
1. Why we get sick, by Benjamin Bikman

Post a Comment

0 Comments