Η σχέση σου με το φαΐν

 

Μια φορά τζιαι έναν τζιαιρό... 


Έκατσες τζαι εσκέφτηκες ποτέ ότι το σώμα σου, τούτος ο εκπληκτικά τέλειος οργανισμός, αποτελείται πάνω κάτω που το σύνολο ούλλων των τροφών που έφαες που τον τζιαιρό που εγεννήθηκες ως τωρά; Στην αρκήν, ήταν γάλα τζιαι τροφές που δεν εθκιάλεες εσύ αλλά άλλοι για σένα, γιατί ήσουν μωρό τζιαι εταΐζαν σε όπως εξέραν για να σε μεγαλώσουν. Μετά ήταν τζίνες που είχαν πιο καλή γεύση που τες άλλες τζιαι επροτιμούσες τες. Μπαίνοντας στην εφηβεία, ίσως να ήσουν που τζίνους που αρκέφκαν να τους κόφτει λλίον, ίνταλως εξελίσσετουν το σώμα τους, αν θα αρέσουν στους συνομήλικους τους, τζιαι εσκέφτεσουν τι τζιαι πόσο εννα φάεις για να μεν πασιύνεις. Ίσως πάλε να ήσουν λήξης, τζιαι έσσε έκοφτεν τζιαι ιδιαίτερα το φαΐν παρά μόνο το πως θα ικανοποιήσεις την ατέλειωτη πείνα σου, κατά προτίμηση με λιξιά. Ίσως το φαΐν ήταν παριορκά, γιατί εκάμναν σου bullying, είχες θέματα στο σπίτι,  τζιαι έτρωες τελοσπάντων για ψυχολογικούς λόγους. Ή ήταν για να "πάρεις δύναμη" να θκιεβάζεις με τες ώρες για τες εξετάσεις. Έμαθες τζιαι στο σχολείο τα είδη τροφών που πρέπει να καταναλώνεις μέσα που τζίντην standard εικονούα του βιβλίου με την "διατροφική πυραμίδα", ως το ιδανικό μοντέλο διατροφής. Γενικά, αν δεν ήσουν ιδιότροπο πλάσμα, έτρωες ότι εμαείρεφκεν η μάμα σου. Η δική μου, εμαείρεφκεν διάφορα φαγητα που την κυπριακή κουζίνα, όπως κουπέπια, μακαρόνια του φούρνου, ψητά, πατάτες τηανιτές, κεφτέδες, όσπρια κλπ. Για το σχολείο έκαμνε μας το στάνταρτ σάντουιτς (άσχετα αν το ετρώαμεν ή αν το επετάσσαμεν τζιαι εκαταλήγαμεν να τρώμε λουκανικόπιτα που την καντίνα). Σε κανένα τραπέζι, έκαμνεν τζιαι πιο advanced πράματα, πιο παραδοσιακό ή πιο μερακλήτικο φαΐ, τζιαι φυσικά γλυκίσματα που το βιβλίο με τες συνταγές που είσιεν.  Ετρώαμεν εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της μέρας τζιαί ένα καρατέλλο φρούτα, οτιδήποτε λιξιά εβρίσκαμεν σπίτι, τζιαι δημητριακά με γάλα άσχετα αν ήταν τάχα για πρωινό - άμα επείνας έτρωες τα τζιαι η ώρα 10 την νύχτα!

Στην ενήλικη ζωή, οι πλήστοι εκάμαμεν τα σιόνι! Όσοι αναγκαστήκαν τζιαι εμάθαν να μαειρέφκουν καλώς, οι άλλοι ούλλοι ήβραν την εύκολη λύση, το delivery! Οι οικογενειάρχες συνδιάζουν τζιαι τα δκιό, για τες μέρες που βαρκούνται ή εν προλαμβαίνουν. Εξεφύγαμεν τζιαι που την κυπριακή κουζίνα. Εδοκιμάσαμεν τζιαι τα Κινέζικα, τα Ιταλικά, τα Ιαπωνέζικα, τα Ινδικά, εκτός που τα Κυπριακά που εν χάννουν ποτέ - σταθερή αξία. Οι μάειρες της παρέας μας, άμα έχουν όρεξη, γοράζουν τα υλικά τζιαι κάμνουν τέχνες σπίτι τους! Εξάλλου το σουπερμάρκετ πλέον έσιει τα πάντα! Το ίδιο τζιαι οι φούρνοι, τα εστιατόρια τζιαι τα περίπτερα που υπάρχουν σε κάθε καντούνι! Ανοιχτά συνέχεια, ως αργά, τζιαι κάποια τζιαι 24ωρα! Φαΐ υπάρχει παντού!


Το φαΐν εν παριορκά

Θέλοντας και μη, το φαΐν έγινε το κέντρο της ζωής μας. Μερικοί όι μόνο τρών ανεξέλεγκτα πλέον, αλλά επολλύναν τζιαι την ποσότητα τζιαι την συχνότητα ούλλων τούτων που τρώσιν, αφού εν πάντα τζιαμέ, διαθέσιμα ανα πάσα στιγμή. Πλέον, δεν τρώμε για σκοπούς επιβίωσης. Τρώμεν επειδή "OMG έν εσιει λάθος", επειδή βαρκούμαστεν, νιώθουμε χάλια που μας εχώρησεν το "αίσθημα", έχουμεν τραπέζι τζιαι θα γιορτάσουμεν, έσιει action η ταινία στην τηλεόραση, ετζιεράσαν μας στη δουλειά κλπ. Το θέμα είναι πως αν τζιαι είναι το κέντρο της ζωής μας, ελάχιστα άτομα ασχολούνται πραγματικά με τες τροφές που επιλέγουν να ταΐζουν τον οργανισμό τους. Αφού όπως είπαμε προηγουμένως το σώμα μας είναι η συσσώρευση ούλλων των τροφών που εφάμεν στη ζωή μας (είτε αργά τζιαι σταθερά είτε απότομα τζιαι σαν να μεν υπάρχει αύριο), γιατί τότε άμα κάτι δεν λειτουργεί σωστά εν σκεφτούμαστε πως μπορεί να οφείλετε στο φαΐν που τρώμεν; 'Αμα επηρεαστεί το στομάσιην, η τζοιλιά μας τζιαι γενικά το πεπτικό μας σύστημα, αμέσως λέμε "έφα κάτι τζιαι επήραξεν με". Γιατί δεν σκεφτούμαστε πέραν που το φαΐ της ημέρας ή του μήνα, τζιαι να υπολογίσουμε το φαΐ που εκαταναλώναμε ούλλα τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί δεν σκεφτούμαστεν κατα πόσο τούτον ήταν που μας επροκάλεσεν τη ζημιά δηλαδή τες διάφορες ορμονικές, νευρολογικές, δερματικές, καρδιακές παθήσεις που μπορεί να εμφανιστήκαν τωρά;


Οι τάσεις της μόδας

Τα τελευταία χρόνια φυσικά, οι γιατροί, οι διατροφολόγοι τζιαι άλλοι ειδήμονες, προσπαθούν μέσω της ενημέρωσης, να μας βοηθήσουν να αλλάζουμε νοοτροπία τζιαι lifestyle, με διάφορους τρόπους.  Η "υγιεινή διατροφή" έγινε trendy ατάκα τζιαι ο νέος τρόπος ζωής έγινε της μόδας για τζίνους που "προσέχουν" το βάρος τους, τζίνους που γυμνάζονται για το beach body του καλοτζιαιρκού, για τους μεσήλικες τζιαι ηλικιωμένους που τους είπε ο γιατρός να προσέχουν για να μεν χρειαστούν (τζιάλλα) χάπια ή εγχείρηση, τζιαι για όσους άξιππα ανακαλύψαν ότι έχουν πίεση, διαβήτη, αυτοάνοσο, κλειστήν αρτηρία, για να μεν αναφέρω τζιαι τες πιο σοβαρές αρρώστιες. Υπάρχει φυσικά τζιαι η μερίδα του πληθυσμού που ακόμα δεν φακκά πέννα γιατί "έντζιε να ζιούμε για πάντα". Τούτους, ότι τζιαι να τους πεις, λαλούν σου "τουλάχιστο απολαμβάνουμε το φαΐν τζιαι όσπου πάμεν. Αν δεν είμαστε καλά έσιει τζιαι χάπια". Τζιαι άσχετο αν δεν αναπνέουν που το βάρος που κουβαλούν ή αν έχουν 32 αρρώστιες που τους στερούν το δικαίωμα να σιέρουνται την ζωή τους τζιαι την οικογένεια τους! 

Άτε τζιαι θέλεις όμως να τρέφεσαι υγιεινά, ή τουλάχιστο να δοκιμάσεις. Τί προτείνουν οι ειδικοί; Τα πιο συνηθισμένα που ακούμε είναι τα πολλά μικρά γεύματα τζιαι σνακ μέσα στην ημέρα, πολλά φρούτα τζιαι λαχανικά, πλούσιο πρωϊνό, πολύ νερό, λλία κρέατα τζιαι λάδκια, περπάτημα ή έντονη γυμναστική αμα θέλουμε να χάσουμε τζιαι βάρος, τζιαι μέσα μέσα καμιά πολυβιταμίνη.  Με την πιο πάνω προσέγγιση οι παραπάνω βρίσκουν τα σκούρα, αφού βλέπουν ελάχιστη ή καμία διαφορά, με αποτέλεσμα να υποκύπτουν στες παλιές τους συνήθειες. Οι λόγοι που τούτη η "υγιεινή διατροφή" δεν δουλεύκει για τους παραπάνω ανθρώπους εν πολλοί τζιαι έχω σκοπό να τους αναλύσω έναν-έναν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο πιο σοβαρός όμως είναι ότι η σχέση μας με το φαΐν εχάλασεν. Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των εθιστικών "υπεργευστικών" τροφών, τζιαι δεν μπορούν να αντισταθούν ή να ελέγξουν την πρόσληψη τούτων των τροφών.  Εν δύσκολο να το παραδεχτούμεν τζιαι να το αντιμετωπίσουμεν όπως ακριβώς είναι: μια εθιστική συμπεριφορά που χρειάζεται απεξάρτηση!

 

Ο φαύλος κύκλος

Ο εθιστικός τούτος φαύλος κύκλος εν ισχύει μόνο για τα λεγόμενα junk food που εσχεδιάσαν οι κατασκευαστές τροφίμων ειδικά για να πελλανίσκουν το "σύστημα επιβράβευσης" του εγκεφάλου μας, αλλά για ένα ευρύτερο φάσμα τροφών που υπερκαταναλώνουμε, τους υδατάνθρακες. Για όσους εν έχουν ιδέα τι είναι οι υδατάνθρακες να πω έτσι στα γλίορα ότι είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που μαζί με τες πρωτεΐνες τζιαι τα λίπη αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε που την τροφή. Τούτα είναι είτε φαγητά φυτικής προέλευσης π.χ. φρούτα και λαχανικά ή οτιδήποτε έτοιμο τζιαι επεξεργασμένο για παράδειγμα όσπρια, μέλι, σιτηρά, δημητριακά, χυμοί, ψωμιά τζιαι αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά τζιαι οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως ληξιό. Στο ανθρώπινο σώμα οι υδατάνθρακες μετατρέπουνται σε γλυκόζη που γίνεται η πηγή ενέργειας σου. Η ενέργεια τούτη όμως καταλυέται πολλά γλίορα τζιαι αρκέφκεις να πεινάς. Για να ικανοποιήσεις τούντην αίσθηση πείνας καταναλώνεις πιο πολλούς υδατάνθρακες, που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, απελευθερώνουν ινσουλίνη  (που είναι μια ορμόνη) τζιαι παράγεται σωματικό λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας.  Ύστερα που λλίο πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ("πέφτει η ζάχαρη μας" όπως εμάθαμεν τζιαι λαλούμεν) τζιαι αρκέφκεις να πεινάς πάλε. Τούτος ο κύκλος, δεν ισχύει όταν καταναλώνουμε τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά, την πρωτεΐνη τζιαι το λίπος, σε μια διατροφή με ελάχιστους ή μηδενικούς υδατάνθρακες. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος τζιαι το σώμα γενικά, αρκεύκει να χρησιμοποιεί  μια εναλλακτική, απίστευτη πηγή καυσίμου τους "κετόνες". Γι' αυτό τζιαι τούτος ο τρόπος διατροφής ονομάζεται "κετο" ή "κετογενική" δίαιτα. Σε μια κετογονική δίαιτα, ούλλο το σώμα αλλάσσει την τροφοδοσία καυσίμου για να λειτουργεί κυρίως με λίπος. Άμα τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνουνται πολλά, η καύση λίπους γίνεται πιο εύκολη ειδικά αν έσιει κάποιος αποθέματα λίπους να κάψει. Τούτο εν τέλειο αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, αλλά έσιει τζιαι άλλα πολλά οφέλη που θα αναλύσω σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Μια καλή πηγή εξερεύνησης για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις πιο πολλά για το θέμα κετόνες τζιαι κετογονική δίαιτα, είναι μέσω της Ελληνικής (αλλά τζιαι διεθνής) κοινότητας "Κέτο Μεσογειακή Διατροφή - ΚΜΔ'. Μελετήστε αν θέλετε τα λεγόμενα του πιστοποιημένου διατροφολόγου Απόλλωνα Καψάλη στο κανάλι του στο YouTube. Τζιαι γω κάπως έτσι εξεκίνησα το ψάξιμο.  Εδοκίμασα την κετογονική διατροφή, αξιολόγησα την δική μου κατάσταση, τζιαι σε σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσισα να αφαιρέσω παντελώς τους υδατάνθρακες (τα λαχανικά βασικά), αφού έβλεπα ότι δεν με ωφελούσαν, τζιαι επροτίμησα μιαν πιο αυστηρή έκδοση της κετογονικής διατροφής, την σαρκοφαγική διατροφή ή κάρνιβορ. Αυτος ο τρόπος θρεψης περιλαμβάνει μόνο τροφές ζωικής προέλευσης. Για μια σπουδαία επεξήγηση και εισαγωγή στην κάρνιβορ διατροφή ο αγαπημένος μου Dr. Ken Berry MD, στο κανάλι του στο YouTube και συγκεκριμένα σε τούτο το βιντεάκι είναι απίστευτα ενημερωτικός. Για μια πιο εκτεταμένη, λεπτομερή τζιαι καυστική παρουσίαση, ο Dr. Paul Saladino εξηγά δαμέ τι είναι τζιαι γιατί εν σημαντική η κάρνιβορ διατροφή.  Εγώ προσωπικά, πιστεύω ακράδαντα ότι μια κετογονική διατροφή, είτε κλασσική είτε σε παραλλαγή (κέτο-μεσογειακή, κέτο-βορ, κάρνιβορ διατροφή μηδενικών υδατανθράκων), εν ένας τρόπος ζωής τζιαι θρέψης αν μη τι άλλο απόλυτα θεραπευτικός, που αξίζει να δοκιμάσει κάποιος! Βοηθά στο να θεραπευτεί το σώμα που διάφορες φλεγμονές, τζιαι προσφέρει στο ανθρώπινο σώμα ούλλα τα αμινοξέα, ούλλα τα λιπαρά οξέα, ούλλες τες βιταμίνες τζιαι τα μέταλλα, φυσικό κολλαγόνο τζιαι οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να λειτουργεί άψογα, σαν την θαυμαστή πανέξυπνη μηχανή που είναι.


Μία είναι η ουσία

Η ουσία είναι ότι αν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας, αν θέλουμε να σταματήσουμε να αρρωστούμεν τζιαι να διερωτούμαστεν πόθεν μας ήρτεν, πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με το φαΐ. Τούτο θα το πετύχουμε εαν γινούμε πιο παρατηρητικοί τζιαι πιο συνειδητοποιημένοι στο πως, τι, τζιαι κάθε πόσο τρώμε. 

Τζίνο που έμαθα μέσα που το δικό μου ταξίδι με την διατροφή, τζιαι θέλω να μεταφέρω τζιαι σε σένα είναι πως οτιδήποτε βάλλεις μέστο σώμα σου είναι "επένδυση". 'Εννεν τυχαίο που λαλούν "Ότι τρώεις είσαι!". Εννεν καλή ιδέα να τρώμεν συνέχεια, άσκοπα τζιαι για λάθος λόγους γιατί έτσι δημιουργούμεν μόνοι μας τα προβλήματα μας. Εν σημαντικό να καταλάβουμεν πως η πρωτεΐνη τζιαι το λίπος είναι τούτα που χρειαζούμαστε πρωτίστως, τζιαι οι υδατάνθρακες ίσως τελικά να μεν είναι το σημαντικότερο μακροθρεπτικό στοιχείο στην διατροφή μας. Δεν πρέπει να φοούμαστε τα κρέατα, τα ψάρκα τζιαι τα αβγά που είναι γεμάτα βιταμίνες, πρωτεΐνη τζιαι λίπος. Τούτη πρέπει να είναι η βάση μας για μιαν πυκνή διατροφή, που να μας κρατεί χορτάτους, να μας διά ενέργεια για πιο πολλή ώρα, τζιαι να έχουμε τζιαι την υγεία μας. Τωρά εκτός που τούτα, εαν κάποιοι μπορούν να ανέχτούν τζιαι άλλες φυσικές τροφές όπως λαχανικά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς κλπ, τζιαι δεν τους πειράζουν, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εξάλλου ο κάθε άθρωπος εν διαφορετικός τζιαι πρέπει να ανακαλύψει τζίνη τη διατροφή που δουλεύκει πιο καλά για τζίνον. Γι' αυτό δοκιμάζουμε προσθαφαιρώντας, βλέπουμε τι δουλέυκει τζιαι τι όι για τον καθένα τζιαι συνεχίζουμε, ώσπου να καταλήξουμε στες ιδανικές επιλογές. 

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να έχουμε στο νού είναι ότι εν πρέπει να στηρίζουμεν ούλλα τα πιστευώ μας σε αρχαίες έρευνες που εκάμαν δκιό ή πέντε γιατροί, τζιαι να συνεχίζουμεν να τες διαδίδουμεν ο ένας στον άλλο, τζιαι να τες πιστεύκουμεν όπως το ευαγγέλιο. Που τα τότε εγίναν τόσες άλλες σύγχρονες έρευνες που πολλές φορές εδιαψεύσαν τα ευρήματα των προηγούμενων ερευνών αλλά ποιός το ψάχνει; Ποιός ήρτεν να πεί "άκυρο τζίνο που είπαμεν τότε", ποιός θκιεβάζει έτσι τζι αλλιώς; Ποιός κάθεται να διερωτηθεί τζιαι να διασταυρώσει πληροφορίες; Δυστυχώς πολλά λλίοι σημερινοί γιατροί κάθουνται να ασχοληθούν με τούντες νέες πληροφορίες τζιαι ευρήματα που ανατρέπουν τζίνα που εξέραν, με αποτέλεσμα να μας λαλούν τα ίδια τζιαι τα ίδια τζιαι να μεν μας βοηθούν! Φυσικά έντζιε μπορούν να λαλούν τζιαι ότι θέλουν γιατί υπάρχουν πρωτόκολλα που τα ιατρικά συμβούλια, συμφέροντα που τους τεράστιους οργανισμούς τροφίμων, φαρμάκων κλπ. Υπάρχουν όμως - εν τζιαμέ ούλλες οι πληροφορίες (ας εν καλά το Ιντερνετ)! 'Οτι χρειάζεται να ξέρεις τζι ας μεν είσαι γιατρός τζιαι επιστήμονας. Δε για παράδειγμα τα παρακάτω άρθρα που ιστοσελίδες όπως η PubMed Central (κετόνες και εγκεφαλική λειτουργία), τζιαι National Academies Press (υδατάνθρακες, ζάχαρη και άμυλα). Τούτες είναι μόνο θκιό που τες εκατοντάδες τεράστιες μηχανές αναζήτησης τζιαι βάσεις δεδομένων που υπάρχουν στο διαδίκτυο με αξιόλογα ιατρικά περιοδικά και επιστημονικές μελέτες, που με το πάτημα ενός κουμπιού φέφκει η φάτσα σου

Εν πρέπει μόνο να ακούμεν τυφλά συμβουλές που έναν γιατρό, να ακούμε tips που μας είπεν η κομμώτρια, να κάμνουμε copy τες ιδέες του "φουσκωτού" παρέα στο γυμναστήριο, να πιστεύκουμεν την τηλεόραση τζιαι τα stories του Instagram, αλλά να αφιερώνουμε λλίο χρόνο να μελετούμε τζιαι κάτι που αξίζει τζιαι έσιει βάση. Πρέπει να ξανασκευτούμε πόσο εκαταστρέψαμεν το σώμα μας ούλλα τούτα τα χρόνια με την κατάχρήση υδατανθράκων (κυρίως των υψηλά επεξεργασμένων), τζιαι να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκούμαστεν. Τι θέλουμε, τζιαι μέχρι πού θα φτάσουμεν ώσπου να καταλάβουμε τι πάει λάθος; Πάμπολλα προβλήματα υγείας όπως προβλήματα διαβήτη, χοληστερίνης τζιαι τριγλυκεριδίων που ακούμε μιαν την άλλην, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων. Τα αυτοάνοσα, το μεταβολικό σύνδρομο τζιαι η παχυσαρκία πού οφείλετε άραγε; Ναι, ήβρες το, στην υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων! Γιατί το φταίξιμο ρίχνουμεν το σε ούλλα τα άλλα εκτός που τον πραγματικό φταίχτη; Έννεν τζιαιρός να καταλάβουμε ότι τούτος ο τρόπος που τρώμεν, είναι η αιτία που έχουμε φλεγμονές τζιαι 1002 αρρώστιες του εγκεφάλου, της καρδίας, των εντέρων, του δέρματος κλπ κλπ. σε σχέση με τα πιο παλιά χρόνια; Δυστυχώς τούντα ψεύτικα επεξεργασμένα γεμάτα τοξίνες φαγιά τζιαι η υπερκατανάλωση υδατανθράκων/ζάχαρης, επηρεάζουν την υγεία του καθενός που μας σε κάποια φάση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 


Ποιά είναι η λύση;

Εάν τωρά έκατσες τζιαι αναλογίστηκες (έτσι που πάνω που πάνω) πόσο δύσκολο εννά είναι να κόψεις τούτα ούλλα που τρώεις, θέλω να σου πω να μεν φρικάρεις! Είμαι δαμέ για να σε βοηθήσω, να σου δείξω το δρόμο, να σε στηρίξω, τζιαι να σε κουντήσω στη δική σου ανακάλυψη της τασιηνόπιττας/ τον σωστό τρόπο θρέψης.  Μέσα στα επόμενα ποστς, θα σου δώκω συστάσεις να ακούσεις, να θκιεβάσεις, να παρακολουθήσεις που ειδικούς, επαγγελματίες υγείας (δυστυχώς μέχρι στιγμής του εξωτερικού),  οι οποίοι δεν υπάρχουν μόνο για να σου διούν φάρμακα άμα αρρωστήσεις αλλά ψάχνονται, μελετούν τζιαι ενημερώνονται για καινούργια πράγματα τζιαι μεθόδους να σε βοηθήσουν να γιάνεις με όσο πιο λία φάρμακα γίνεται. Επαγγελματίες υγείας που αντιλαμβάνονται την σημασία της επιστήμης της διατροφής σε συνδιασμό με την ιατρική επιστήμη, δεν προωθούν ψεύτικες δίαιτες για απώλεια βάρους, τζιαι το μόνο που θέλουν είναι να ενημερώνουν τον κόσμο με ακριβείς πληροφορίες για την υγεία τους. Θα σου δώσω τα εφόδια να το ψάξεις, για να μεν πεις ότι τα ακούεις που μένα που εν είμαι ειδικός. Δεν είμαι δαμέ επειδή έχω τέθκοιαν ιδιότητα, ούτε δηλώνω ότι τα ξέρω ούλλα! Επίσης δεν σου λαλώ που τ'αύριο το πρωί να τα κόψεις ούλλα. Εν έχουν ούλλοι οι ανθρώποι την ίδια δύναμη, θέληση τζιαι ιδιοσυγκρασία, τζιαι στο τέλος εσύ επιλέγεις τι βάλλεις στο στόμα σου. Εγώ θέλω να σου φυτέψω την σκέψη. Να σου κινήσω το ενδιαφέρον, να αρκέψεις να το ψάχνεις, να διερωτάσε, τζιαι ίσως να σε κάμω να θέλεις να το δοκιμάσεις όπως έκαμα εγώ. Που σαν επειραματίζουμουν (τζιαι ακόμα πειραματίζουμαι) τζιαι εθώρουν τεράστιες αλλαγές στην υγεία μου, εδιαπίστωσα ότι υπάρχει σωστή ανθρώπινη διατροφή, τζιαι δουλέφκει καλά για μένα, τζιαι μπορεί τζιαι για σένα! Εσυνειδητοποίησα - όπως πρέπει να συνειδητοποιήσουμεν ούλλοι μας - ότι η λύση είναι στα σιέρκα μας. Πρέπει να ανοίξουμε λλίο το μυαλό μας γιατί εν σημαντικό να καταλάβουμε ότι έχουμε μόνο μια ζωή τζιαι ένα σώμα να την ζιούμε. Η κάθε απόφαση που παίρνουμε για την υγεία μας, ή επιτρέπουμε στον γιατρό μας να την πάρει για μάς, επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία τζιαι την ευτυχία εμάς τζιαι της οικογένειας μας. 

Post a Comment

0 Comments